Andreas Johnson till Härnösands Stadsfest

Av Redaktionen
Apr 25th, 2010
0 Kommentarer
379 Views

”The real thing”
Andreas Johnson är uppvuxen i en musikfamilj i form av att hans föräldrar var jazzmusiker vilket han följde med på dess turnéer. Fick han välja själv blev det David Bowie, Lou Reed och annan glamrock, The Beatles men också folkrockare som Crosby, Stills, Nash & Young och Bob Dylan. Andreas utvecklade sin egen smak, började skriva låtar och märkte att hans sånger berörde lyssnarna. I början av 90-talet bildade han Planet Waves, som bestod av ett gäng barndomsvänner och släppte ett album 1994. Bandet splittrades 1997 och Andreas startade sin solokarriär där första singel var Cottonfish Tales. Inför andra soloalbumet bytte han skivbolag till Warner Music där han fick enligt det gamla sättet ta med sig en demoinspelning. Dessvärre fungerade inte denna vilket gjorde att Andreas tog en opluggad gitarr som fanns på skivbolagskontoret och framförde låtarna live på vd:ns kontor. Det var omöjligt att missa att Andreas var ”the real thing” och skivkontraktet var snart ett faktum.

Internationell framgång
Albumet Liebling (1997) som var Andreas första egna album fick han stora internationella framgångar även fast det dröjde ett tag då den först slog igenom i Syd-Korea och Ryssland och det var låten Glorious som öppnade upp för framgångarna. Det startades Glorious-mania” och spred sig till Holland, Tyskland och flera asiatiska länder för att till sist också slå i Europa. Låten nådde bland annat en tredjeplats på prestigefyllda engelska singellistan. Den var även topp tio på flera andra länders listor och i Frankrike till och med i två omgångar efter att den några år senare var med i en Fransk reklamfilm. Glorious användes inte bara i Frankrike utan har under åren använts i många uppmärksammade reklamfilmer, alltifrån från bilar som Chevrolet och Ford till den omtyckta nötkrämen Nutella, samt i trailers för amerikanska TV-serier och tillika världssuccér som Sopranos och CSI.

Härligt att vi fått en artist som Andreas att komma till Härnösands Stadsfest. Han är en mycket seriös och respekterad artist som har erfarenhet från de stora scenerna. Han har också en bred målgrupp vilket är något vi också jobbar för i Stadsfesten, han blir en perfekt avslutning på stora scenen. Marcus Palmqvist från Härnösands Stadsfest.

Jokerplats blev avgörande
Det var genom en jokerplats som gjorde att Andreas klev in i Melodifestivalen. Dessa forum var något som han tidigare varit långt ifrån men breddningen inom Melodifestivalens kategorier gjorde att han tackade ja. Tillsammans med radarpartnern Peter Kvint skrev de den lätt Beatlesdoftande Sing For Me. Det blev direkt en hit hos de miljoner TV-tittarna och hos juryn. ”Sing For Me” utmärkte sig som juryns favorit och slutade som trea i finalen. Den var dessutom den mest spelade Eurovision-låten under 2006. Den gick direkt in på både Trackslistans och Svensktoppens förstaplats och blev den som låg längst på den sistnämnda (25 veckor!). Under sommaren gjorde han ett uppskattat ”Sommar”-program i Sveriges Radio och året därpå skickade han in sitt bidrag sista dagen för inlämning, bidraget var den lyckorusigt 60-talsdoftande ”A Little Bit Of Love”. Han gick direkt till finalen i Globen där det blev en andraplats. Den nyblivne pappan Andreas släppte därefter samlingsalbumet The Collector och deltog ytterligare en gång i Melodifestivalen, då tillsammans med Carola. Deras duett One Love gick vidare till Andra Chansen.

Gick tillbaks till sina rötter
Efter att tagit det lugnt ett tag kom suget att ta sig tillbaks till rötterna i from av jazzmusiken. Som liten brukade han alltid få följa med sina föräldrar när de uppträdde på den legendariska jazzklubben Stampen i Gamla Stan. Där brukade han framåt småtimmarna somna in till tonerna av The Man I Love, en klassisk Gershwin-komposition som med tiden kom att bli Andreas mest älskade vaggvisa. Till sitt nästa album,

Rediscovered, valde Andreas därför att dra på sig kostymen och återvända till jazzen. På repertoaren stod ett knippe evergreens och egna favoriter i smakfullt arrangerad jazzmiljö. Både klassiska örhängen och modernare pärlor, som Terence Trent d’Arbys Sign Your Name. Givetvis fick hans egen megahit Glorious ära med i ett läckert retroarrangemang.

Nytt album
Vid årets Melodifestival tog han sig återigen final med “We Can Work It Out”. I höst är Andreas Johnson en av fyra herrar i Ladies’ Night – de andra är Martin Stenmarck, Brolle och Måns Möller. Innan dess är det dock dags för sitt sjätte album som planeras släppas senare i vår.

Lördagen den 24 juli står Andreas Johnson med band på Härnösands Stadsfest för att vara avslutningsnumret på stora scenen.

I början av maj kommer biljetterna släppas. Härnösands Stadsfest arrangeras 22 – 24 juli på Mellanholmen i Härnösand.

Härnösands Stadsfest ägs av evenemangsbolaget MPC AB med säte i Stockholm och Restaurang Tallbacka med säte i Härnösand.

Härnösands Stadsfest HB startades för fem år sedan för att ge Härnösandsborna och dess tursim samt hemvändare en folklig festival för alla generationer och målgrupper. Festivalen ges på ön Mellanholmen som ligger mitt i centrala Härnösand och arrangemanget sker 22 – 24 juli med dagaktiviteter, kändisgolf, stora och lilla scenen, evenemangshallen med Wallmans Salonger, food courts m.m.

Mer information se www.harnosandsstadsfest.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *