Beethoven på utflykt i Västsverige

Av Redaktionen
Sep 8th, 2010
0 Kommentarer
380 Views

vagus-beethoven

Vägus gör det igen: spelar klassisk musik på ett sätt som inte lämnar någon utanför. Den här gången är det Beethovens liv och musik som står i fokus. Konserten innehåller också en av kompositörens mest berömda symfonier – Pastoralsymfonin.

I höstens turné gör Västra Götalands Ungdomssymfoniker, Vägus, en spännande utflykt tillsammans med Beethoven. Under sin livstid var han egensinnig kändiskompositör i Wien; senare blev han världsberömd.
Han är ett fenomen, en av våra största kompositörer någonsin. Men Beethoven levde också ett typiskt konstnärsliv – han fick kämpa mot oddsen för att lyckas, säger Simon Phipps, dirigent och initiativtagare till Vägus.

Naturen inspirationskälla
Konserten ger glimtar ur Beethovens liv, tätt sammanflätade med hans musik. Från tillvaron som ung pianovirtuos till den stora livskrisen när han förstår att han håller på att bli döv.
Dessutom spelas sjätte symfonin i sin helhet. Beethoven inspirerades av grönskande landskap och Pastoralsymfonin är fylld av alla de känslor som överväldigande naturupplevelser ger.

Beethoven för alla
Vägus tar publiken på allvar och gör konsertupplevelsen tillgänglig även för den som inte är så van vid klassisk musik.
Klassisk musik är inte popmusik, men det finns bitar som är lika roliga. Ett starkt rytmiskt driv, enkla harmonier och melodier som är lätta att ta till sig. Det gäller inte minst Beethoven, säger Simon Phipps.

Vägus
Västra Götalands Ungdomssymfoniker med dirigenten Simon Phipps erbjuder klassisk musik när den är som bäst, berömda verk och oväntade stycken framförs med lust och energi. Orkestern, som funnits sedan 2000, består av musiker mellan 14 och 20 år. Vägus gör två turnéer varje år. Våren 2011 blir det opera av Puccini i samarbete med operaprogrammet vid Högskolan för scen och musik.

Musikerna i Vägus kommer från hela Västra Götaland. I höstens konsert medverkar ungdomar från Alafors, Axvall, Falköping, Floda, Göteborg, Hjo, Kode, Kungsbacka, Kungälv, Laxå, Lidköping, Mellerud, Mölndal, Mölnlycke, Nol, Nossebro, Partille, Skövde, Styrsö, Sävedalen, Trollhättan, Uddevalla, Ulricehamn, Vargön, Vejbystrand, Vänersborg, Åsa och Örby.

Konserter
Vara Konserthus söndag 12 september kl 18.00 arr: Vara Konserthus
Stadsteatern, Skövde Kulturhus måndag 13 september 19.00 arr: Skövde kommun och Musik i Väst
Artisten, Göteborg tisdag 14 september 19.00 arr: Musik i Väst

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *