Christoffer Lundquist gör solodebut

Av Redaktionen
Mar 22nd, 2011
0 Kommentarer
2436 Views

christoffer-lundquistUnder några hektiska år i mitten av 90-talet var Christoffer Lundquist indiepopidol och basist i Brainpool. Med hits som ”Bandstarter”, ”We aim to please”, ”In a box” och “Every day” blev Brainpool snabbt hjältar för den popälskande ZTV-generationen. Det var under den här perioden som Per Gessle fick upp ögonen för den långhåriga basisten i runda glasögon. När Gessle några år senare skulle göra comeback som soloartist på svenska föll valet av producent på Christoffer Lundquist och Clarence Öfwerman. Resultatet blev plattan ”Mazarin” som låg etta på den svenska topplistan från juni till september 2003. Efter ”Mazarin” har samarbetet fortsatt med plattorna ”Son of a plumber”, ”En händig man”, ”Party crasher”, Gyllene Tiders ”Finn fem fel” och Roxettes nya platta ”Charm school”, som för övrigt dansade in 1:a på den tyska albumlistan när den släpptes nyligen. Christoffer har också turnerat flitigt med Per Gessle under åren. Just nu spelar han gitarr på Roxettes pågående världsturné, en turné som ser ut att överträffa alla förväntningar räknat i antal besökare.

Sedan några år tillbaka bor Christoffer i ett hus i slutet av en grusväg i trakterna av Vollsjö. Utanför köksfönstret betar kossor och i ladugården har han byggt sitt livsverk, ”The Aerosol Grey Machine Studio”. Där har han spelat in och producerat artister som Ulf Lundell, Sahara Hotnights, Bo Kasper Sundström, The Concretes, The Magic Numbers, Moneybrother och ungefär 100 till – allt från platinasäljande superstjärnor till obskyr ungersk dödsmetall.

Att det tagit Christoffer c:a 12 år att färdigställa solodebuten ”Through the window” är kanske inte så konstigt med tanke på att studion hela tiden varit upptagen av andra artister. Den enda tiden som varit ledig har varit mellan 04.00-06.00 på morgonen, och då har t o m Christoffer Lundquist legat och sovit. De något oregelbundna inspelningstiderna har medfört att tillgången på musiker varit begränsad. Christoffer har löst detta genom att spela allt på plattan själv, så när som på trummorna. Han har även mixat och mastrat plattan på egen hand.

Som en bekräftelse på Christoffers breda musikaliska talang tilldelas han i år det nyinstiftade ”Sir George Martin Music Award”, ett pris som kan utdelas till den som anses ha verkat i hans anda som producent, kompositör, arrangör, dirigent eller musiker. Motiveringen lyder:

”Med en strävan efter musikalisk perfektion och värme så har Christoffer Lundquist gjort Vollsjö till ett skånskt Abbey Road!”

Eller som Sir George Martin själv uttryckte saken:

”When I was his age I was in the middle of producing Sgt. Pepper for The Beatles but nobody took any notice of me until much later. I wish to cheer him with his success and wish him well for his future!“

Priset delas ut på Palladium i Malmö måndagen den 2.a maj.

“Through the window” (Metronomer/Warner Music Sweden) släpps den 4:e maj.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *