Ale Möller Band

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 15th, 2013

Ale Möller Band belönades med priset Bästa Folkmusik på Manifestgalan och en Grammisnominering för förra årets hyllade album Argai. Skivan släpptes i Norden och Japan, där gruppen också gjordé en framgångsrik turné. Ale Möller spelade även på Polarpriset för pristagarna Paul Simon och Yo-Yo-Ma inför ett fullsatt konserthus och TV4’s alla tittare.

Nu åker Ale Möller Band ut på turné i Sverige! Den 1/3 spelar Ale Möller Band dessutom i SVTs program Go kväll.

TURNÉPLAN
FRED 1/3 Go´Kväll, SVT 18:15
TISD 12/3 Sunne, Västanå teater, Brårud kl 19:00
ONSD 13/3 Karlstad Betlehemskyrkan 19:30
TORS 14/3 Östervåla Missionskyrkan 19:30
FRED 15/3 Motala Kulturakademin 19:30
LÖRD 16/3 Oslo Riksscenen, Oslo 21:00
SÖND 17/3 Kulturhuset, Ytterjärna 19:00

Ale Möller Bands spelningar i Sverige

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 27th, 2012

Under de senaste två åren av intensivt arbete med diverse olika sidoprojeket och turnerande i Norden, Portugal och Japan så har Ale Möller Band samtidigt skrivit och spelat in det nya albumet Argai (som betyder ”Välkommen, stig på” på det västafrikanska språket fula, som talas av fulanifolket). Albumet släpps den 26 september genom Playground Music i Sverige.

En omtumlande resa till Västafrika och fortsatt arbete med musiker därifrån har inspirerat bandet och givit materialet en extra vinkling med influenser därifrån.
Musikaliskt innehåller albumet hela den bredd som är gruppens. Precis som på tidigare album så vävs nytt material ihop med traditionell musik från olika delar av världen.
Under augusti åker bandet till Japan på festivalturné och i samband med det så släpps albumet allra först ut till de japanska fansen och därefter släpps det i Norden den 26 september.
I början av oktober görs en turné med spelningar i Stockholm, Göteborg, Gävle och Örebro.
Bandmedlemmarna har skiftande musikaliska bakgrunder och tillsammans gör de världsmusik som inte nödvändigtvis bottnar direkt i de enskilda individernas bakgrund, utan mer i medlemmarnas egen styrka som musikanter.

ALE MÖLLER BAND – ARGAI TOUR
22/8 Hikone city cultural plaza, Shiga [Japan]
23/8 M’AXA, Mie [Japan]
24/8 Hikone city cultural plaza, Shiga [Japan]
26/8 Nagakute city cultural house, Aichi [Japan]
2/10 Gävle Konserthus, Gävle
5/10 Musikens Hus, Göteborg
7/10 Södra Teatern, Stockholm

Ale Möller Bands Sverige-spelningar

Ale Möller Band består av:
• Ale Möller – mandola, dragspel, flöjter, skalmeja, kohorn, dragspel, mungiga, sång. Ale Möller har medverkat på ett hundratal skivinspelningar och vunnit fyra grammisar.
• Maria Stellas – svensk-grekisk sångerska och danserska som även spelar orientaliska slagverk. Som sångerska är hon specialiserad på äldre grekiska sånger, främst ur rembetika-repertoaren från tidigt 1900-tal. Dansen är den orientaliska dansen “raqs sharki” (s.k. magdans).
• Mamadou Sene – sångare och akrobatisk dansare från Senegal. Innan flytten till Sverige var han bland annat solist i den senegalesiska nationalbalettens ensemble.
• Magnus Stinnerbom -fiolspelman med polskor från Jössehärad som specialitet, samt musik från gränsområdet mellan Sverige och Norge. Medlem i folkmusikgrupperna Harv, Outhouse Allstars m fl
• Sebastian Dubé – kontrabassist från Québec i Kanada som är både klassiskt skolad och virtous jazzmusiker. Arbetar för närvarande även i Svenska Kammarorkestern med hemvist i Örebro.
• Rafael Sida Huizar – mexikansk slagverkare som kom till Sverige redan på 70-talet som medlem i ett Mexikanskt rockband. En slagverkare med djupa kunskaper om afrokubanska och latinska trumtraditioner.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 26th, 2009

kim-wilde-2009Nu kommer nästa bunt klara artister för Peace & Love 2010. Några av dessa är det legendariska amerikanska punkbandet NOFX och 80-talsikonen Kim Wilde.
2010 års upplaga av Peace & Love äger rum mellan den 28 juni – 3 juli i Borlänge under temat Frihet.

-Det finns en hel armé av oss som var tokkära i Kim Wilde och lyssnade i våra Walkmans och på Kaj Kindvalls sockerlena röst när han presenterade henne högt upp på listorna på 80-talet. Och ett stort antal yngre som hört hennes odödliga låtar efteråt. Nu kommer äntligen chansen att se denna ikon live, säger Ronny Mattsson, presschef på Peace & Love.

NOFX [US]
Kim Wilde [UK]
[ingenting]
Ale Möller Band
Kultiration
Robert Belfour [US]
Brothers of End
Dan Berglund
Astral Doors
Tribulation

Presentationer av banden:

NOFX (US)
Det amerikanska och respektlösa punkbandet bildades redan 1983 och är ett av världens främsta band inom punken. De har sålt över 6 miljoner album och anses som ett av de mest framgångsrika, självständiga banden någonsin. Med ena foten i skate-kulturen och den andra i den gamla skolan av hardcore ger de på sedvanligt punkmanér en känga åt alla orättvisor som finns i världen. 13 album har släppts och det senaste från i år heter Coaster/Frisbee.

Kim Wilde (UK)
På 80-talet virvlade den undersköna brittiskan Kim Wilde in från ingenstans och erövrade världen med låtar som Kids in America och Cambodia och i år gjorde hon otippat en duett med svenska gruppen Fibes, Oh Fibes! Kim Wilde är en av de största profilerna från 80-talet och nostalgin kommer som vanligt att gå varm på Peace & Love i sommar.

[ingenting]
Bandet med ”icke-namnet” bildades i Stockholm 2003 och spelar indiepop av det mer punkiga slaget. I höstas kom bandets tredje album Tomhet, idel tomhet, en platta som hyllats av en mer eller mindre enad kritikerkår. En riktigt bra indieakt med medlemmar från bland annat Florence Valentin.

Ale Möller Band
Ale Möller har medverkat på fler plattor än vad du kan räkna till, han har vunnit utmärkelser och stipendium med jämna mellanrum. Han hanterar troligtvis fler instrument än du och dina vänner tillsammans har fingrar. Kortfattat är Ale Möller en musikalisk berättare som bjuder oss på en fin blandning av folkmusik, jazz och världsmusik.

Kultiration
Du som trodde att staden Göteborg inte var annat än Liseberg, Nordstan och Feskekörka trodde fel, Göteborg har nämligen odlat ett av Sveriges bästa reggaeband. Detta tiomannaband har under årens lopp visat upp sina färdigheter på festivaler, klubbar och musikhus i stora delar av Europa. Vi snackar om en experimentell reggae med sköna inslag av jazz och folkmusik.

Robert Belfour [US]
Robert “Wolfman” Belflour föddes på 40-talet och lärde sig i mycket ung ålder spela instrumentet som en gud med inspireration av bl.a. R.L. Burnside och bluesen från Mississippi-deltat. 2009 tvingades Belflour ställa in den planerade spelningen på Peace & Love men nu kommer chansen igen att se blues av den riktigt gamla och coola skolan.

Brothers of End
Känner du ett sug efter att få se en spelning med ett band som med sitt nya sound lyfter din musikaliska bredd till helt nya nivåer? Du har du tur, för vi har nämligen bokat Brothers of end till Peace & Love 2010. Med ett förflutet i band som Cardigans vet dessa herrar hur man skapar snygg, välspelad och klockren musik. Debutalbumet The End kommer framöver.

Dan Berglund
Om du någon gång har burit en palestinasjal och gått i ett demonstrationståg har du antagligen skrålat med i någon av Dan Berglunds sånger. På 70-talet bjöd denna yngling oss på odödliga visor som De mördades fria republik och Mina herrar som räknar profiter som fortfarande sjungs flitigt. I början på 80-talet lades gitarren på hyllan, i slutet av samma decennium kom skivan Vildmarken. Nu är han här igen med senaste skivan Såna som vi.

Astral Doors
Eftersom vi är ju övertygade om att Borlänge är Sveriges musikstad presenterar vi därför Astral Doors, vilka bildades 2002 och nu har släppt hela fyra album. I vinter kommer dessutom nästa album, och det är efterlängtat. Vi snackar stenhård heavy metal, vi snackar röj, och vi snackar långt hår.

Tribulation
Debuten The Horror från tidigare i år är en riktigt pärla för alla fans av death metal. Filmiska referenser från Exorcisten, Nosferatu och till och med Apocolypse Now vittnar om att det här är killar med utmärkt smak och känsla. Tribulation är ett band att hålla koll på då ryktet om deras excellens börjat sprida sig snabbt.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 28th, 2009

ale-moller-band-senegal

Gruppen Ale Möller Bands turné i Senegal ingår i kulturutbytet “Västafrika berättar” och innehåller konserter, workshops och möten med lokala senegalesiska musiker. Satsningen är en del av Ale Möllers arbete som Artist in Residence vid Gävle och Vara Konserthus.

En ambition med kulturutbytet i Senegal är att knyta lokala kontakter och etablera nya partnerskap med lokala organisationer. Tidigare under veckan gavs en bejublad konsert på kulturcentrat Polyvalente i huvudstaden Dakars största förort Guédiawaye, där även den lokala dansensemblen Korakunda framträdde. En annan unik konsert gavs under ett besök i Mamadou Senes hemby ute på den senegalesiska landsbygden i närheten av staden Bambey. Besöket avslutas med en konsert på Dakars mest välrenommerade musikklubb, Just 4 U.

Kulturutbytet med Senegal har blivit möjligt tack vare en av sångarna i gruppen: Mamadou Sene, som de senaste två decennierna varit en ambassadör för den traditionella senegalesiska musiken i Sverige. Tillsammans med Ale Möller har han komponerat nya låtar baserade på traditionella berättelser och sånger från Senegal.

I höst fortsätter utbytet på hemmaplan då Ale Möller Band gör en turné i Sverige tillsammans med gästande artister från Senegal.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 9th, 2009

loney-dear

Nordiska Rådet har nyligen meddelat nomineringarna till Nordiska Rådets Musikpris 2009. Bland dessa finns svenska Ale Möller Band och Loney Dear. Vinnarna kommer att offentliggöras den 2 juni och priset överlämnas vid rådets möte i Stockholm i slutet av oktober. Samtliga nominerade är som följer:

Danmark
Thunderstrucks
Alpha

Finland
Pekka Kuusisto & The Luomu Players
Kari Kriikku

Färöarna
Orka

Island
Voces Thules
Víkingur Heiðar Ólafsson

Norge
Arve Henriksen
Paal Nilssen-Love

Sverige
Ale Möller Band
Loney Dear

Åland
Ulvens Döttrar

Du kan se en virtuell presentation över samtliga nominerade här.

Nordiska Rådets Musikpris 2009 går till individuella musikutövare eller musikgrupper som experimenterar med nya uttrycksformer över gränserna för olika genrer eller som är banbrytande inom sin genre med ett innovativt musikuttryck. Den/de nominerade ska ha gjort sig kända på den nationella, nordiska eller internationella scenen under det senaste året (2008).

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 23rd, 2009

ale-moller-band-2007

För sjunde gången är det dags för älskare av folkmusik, folkdans och folkfest att besöka sjunde himlen.

Det är alltså bestämt, det blir folkmusikfestival i Linköping hösten 2009. Närmare bestämt 9-10 oktober och platsen är som vanligt Folkets Park, Cupolen.

Studentspelmanslags-VM fortsätter, fjolårets succéartade danstävling får en uppföljare, Scendansforum spanar vidare bland folkinspirerade dansgrupper, verkstäder i allt från argentinsk tango till schottis ordnas, skickliga spelmän och sångare lär ut hur man gör, minst ett fyrtiotal akter uppträder…

Redan nu är två tunga namn klara. Ale Möller Band förenar sväng, pondus och naturlig musikalisk finess från olika delar av världen. Bazar Blå kontrasterar Johan Hedins vidunderliga nyckelharptoner med Fredrik Gille och Björn Meyers snitsiga rytmsektion.

Med glädje ser vi tillbaka på senaste upplagan. Stämningen var på topp, artister toppresterade, dansen träddes otaliga varv – allt var som vanligt alltså. De ljudproblem som fanns, kommer med en kraftansträngning åtgärdas till årets festival. 2008 sattes inte nytt publikrekord – 3250 besökare räknades in fördelat på två dagar – dock toppades resultatet endast året innan.

Folkmusik i Linköping är den ideella förening som fortsätter förvalta folkkultur, dels genom att arrangera Linköpings Folkmusikfestival, dels med program övriga delar av året.

...