Benny Andersson

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 12th, 2013

Benny Anderssons musik till ”Palme” har nominerats till HARPA – Nordic Film Composer Award 2013. Vinnaren utses på Trondheims internationella filmfestival Kosmorama den 21 april.

Benny Anderssons förmåga som musikskapare är ingen nyhet. Nu visar han åter att han också har förmågan att hitta projekt där hans musik blir ett bärande bidrag, något som tydligt återspeglas i helhetsupplevelsen av ”Palme”, säger Alfons Karabuda, ordförande i SKAP.

Benny Andersson är just nu också aktuell med musikalen ”Hjälp sökes” på Orionteatern i Stockholm, i samarbete med Kristina Lugn, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson.

Vinnaren av HARPA – Nordic Film Composer Award 2013 utses den 21 april på Trondheims internationella filmfestival Kosmorama.

Om HARPA – Nordic Film Composer Award
HARPA – Nordic Film Composer Award instiftades 2010 av de nordiska ländernas kompositörs- och tonsättarorganisationer. Filmmusikkompositörer från Sverige, Finland, Island, Norge och Danmark tävlar om utmärkelsen. Prissumman är 100 000 kr.

Tidigare pristagare är Fredrik Emilson (Sverige) 2012, Gaute Storaas (Norge) 2011 och Dani Strömbäck (Finland) 2010.

Det svenska bidraget till HARPA – Nordic Film Composer Award utses gemensamt av SKAP och FST.

SKAP är Sveriges intresseorganisation för yrkesverksamma kompositörer, textförfattare och arrangörer. SKAP bedriver på uppdrag av sina drygt 1000 medlemmar påverkansarbete nationellt och internationellt, erbjuder medlemsservice och är huvudman i Stim.

SKAP innehar 2013-2016 ordförandeskapet i ECSA – European Composer & Songwriter Alliance och samarbetar genom ECSA med MCNA – Music Creators North America. Tillsammans representerar ECSA och MCNA nationella musikskaparorganisationer och deras medlemmar i över 30 länder.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Jun 29th, 2012

Foto: Annika Aschberg

Abbas Benny Andersson har varit en av de starkaste debattörerna i kampen mot Slussenprojektet i Stockholm. I ett sista desperat försök att stoppa den omfattande förändringen av Stockholms innerstad så krävde han att slippa synas i Arlanda Airports Hall of Fame. Fotot på Abba kommer nu att försvinna från flygplatsen och besökare till Stockholm och Sverige kommer nu istället att få mötas av Eurovision-vinnaren Loreen.

Enligt Swedavias kommunikationschef Jan Lindqvist ökade sökningarna på resor till Sverige med hela 50 procent efter hennes vinst i Eurovision Song Contest i den azeriska huvudstaden Baku i maj i år.

SVT:s nyhetsprogram ABC lät i våras sina tittare rösta fram en lämplig ersättare till Abba men de mindre intressanta toppalternativen i den omröstningen blev teckenspråksforskaren Brita Bergman, Darth Vader från science fiction-klassikern Star Wars samt den påhittade apan Alejandro Fuentes Bergström, inga särskilt lockande svenska dragplåster.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 10th, 2012

the-hives-2012Idag släpps videon till The Hives senaste singel ”Go Right Ahead”. Videon är inspelad i Benny Anderssons studio Rixmixningsverket där även stora delar av kommande albumet Lex Hives spelades in. Videon hade premiär i natt på brittiska NME och den amerikanska siten Stereogum.

Howlin’ Pelle publicerade en kommentar på videon på bandet hemsida www.thehivesbroadcastingservice.com.

“We recorded large chunks of LEX HIVES at Rixmixningsverket. It is a new studio that Benny from Abba built in the heart of Stockholm and he cut us a deal we just couldn’t refuse. We were the first band to record there. The video shows us walking to the studio on the first day of the second week of recordings. We basically set up a bunch of cameras in order to film while we recorded the take to make this more realistic than most “rock videos”. The thing is we needed extra mouths and hands since we couldn’t do it all ourselves at the same time. These were generously supplied by people close and dear to us who can be seen in the film. Even Randy Fitzsimmons can be seen through the studio window wearing a mask. Randy on camera is a historical first. This moment is also a historical first. We give you.. We tell you to… GO RIGHT AHEAD!”

The Hives gör sin första officiella konsert på Siesta-festivalen i Hässleholm den 31 maj och släpper nya albumet “Lex Hives” den 1 juni. Den 3 juni besöker de Bengans i Göteborg för en signering och den 4 är det Bengans i Stockholms tur.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 30th, 2010

I onsdags delades en guldskiva i det mer udda slaget ut. Det var Björn Ulvaeus och Benny Andersson som fick ta emot en unik belöning för att ABBA nu sålt enorma 375 miljoner skivor världen över. Detta kan jämföras med att det idag krävs 500 000 exemplar för att nå upp till guldförsäljning av ett album i USA.

ABBA är ett av de mest framgångsrika banden genom tiderna och existerade mellan 1970 och 1983.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 9th, 2009

Igår berättade vi att Abborna Benny Andersson och Björn Ulvaeus kommer att inleda ett samarbete med Svenska Teatern i Helsinki (Helsingfors) och idag har det avslöjats att det är musikalen “Kristina från Duvemåla” det handlar om. Musikalen kommer att sättas upp på Svenska Teatern under vårvintern 2012 och Björn och Benny kommer inom kort att flytta till den finska huvudstaden för att övervaka repetitionerna.

Detta blir första gången den ursvenska “Kristina från Duvemåla” sätts upp på en scen utanför vårt lands gränser men vilka som kommer att spela huvudrollerna är ännu inte klart. Musikalen hade premiär på Malmö musikteater 1995 med Helen Sjöholm, Anders Ekborg och Peter Jöback i huvudrollerna.

Björn och Benny väljer nu att koncentrera sig på “Kristina från Duvemåla” men samtidigt så efterfrågar filmbolaget bakom succén “Mamma Mia” en uppföljare. Den manliga hälften av Abba har dock hittills tackat nej till detta.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Dec 8th, 2009

Enligt den finska nyhetsbyrån FNB så kommer det gamla radarparet från ABBABenny Andersson och Björn Ulvaeus – att inom kort inleda ett samarbete med Svenska Teatern i Helsingfors. Vad samarbetet gäller är ännu oklart och ingen vill uttala sig förrän det hela presenteras officiellt imorgon.

Jag kan inte uttala mig om något förrän onsdag, då projektet presenteras för pressen, säger Görel Hanser på Mono Music till TT Spektra.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 10th, 2009
Carola

Carola

Den engelska sångaren Paul Potts, som slog igenom rejält genom sin medverkan i den brittiska versionen av tv-programmet “Talang”, har spelat in en duett med svenska sångfågeln Carola till hennes traditionsenliga julskiva “Jul i Betlehem”. Den utvalda låten är “O Holy Night” och spelades in under tisdagen i Benny Anderssons studio på Skeppsholmen i Stockholm.

Paul Potts släppte sitt andra album “Passione” i juni och har i år även besökt Sverige ett par gånger för utsålda spelningar.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 7th, 2009

Regeringens Musikexportpris för 2008 går till…

Regeringens Musikexportpris 2008 går till Björn Ulvaeus och Benny Andersson för deras insatser för svensk musikexport.

Handelsminister Ewa Björling var på plats vid Grammisgalan på Hovet för att överlämna priset.

Musikexportpriset delas ut för tolfte året i rad som utmärkelse för utomordentliga insatser för svensk musikexport. Priset består av ett diplom och en glasskulptur utformad av formgivaren Dorthea Vojnic.

Motiveringen för mottagarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson lyder:
“Bra poplåtar är ofta skrivna för att fånga ett magiskt ögonblick i stunden och för att sedan, med så omedelbar verkan som möjligt, ge största möjliga genomslagskraft. Det är ytterst få förunnat att kunna skapa pop som både blomstrar i själva nuet och får det eviga liv, som för sångerna och melodierna vidare från generation till generation. Till det exklusiva fåtal som lyckats med den bedriften hör Björn Ulvaeus och Benny Andersson. År 2008 – mer än 30 år efter det att många av parets klassiska pärlor första gången hördes med ABBA, fortsatte paret oförtrutet att slå nya och fullständigt makalösa rekord. På skiva, på musikalscener och nu även på film.”

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 17th, 2008

Vid en mottagning på UD presenterades de fem nominerade till Regeringens Musikexportpris vilket kommer delas ut på grammisgalan den 7:e januari nästa år. Handelsministern Ewa Björling fick även äran att överlämna ett speciellt instiftat pris kallat “Lifetime Achievement Award” för mångåriga insatser för främjandet av svensk musik i utlandet till Robert von Bahr som grundat skivbolaget BIS Records vilka sedan starten 1973 levererat klassisk musik av yppersta kvalitet.

Årets fem nomineringar är de gamla Abba-rävarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson, årets dubbla UK-etta Basshunter, låtskrivaren / producenten Max Martin, albumaktuella September samt klarinettisten Martin Fröst. Juryns egna motiveringar till nomineringar följer:

”Bra poplåtar är ofta skrivna för att fånga ett magiskt ögonblick i stunden och för att sedan, med så omedelbar verkan som möjligt, snabbt ge det största möjliga genomslagskraft. Det är ytterst få förunnat att kunna skapa pop som både blomstrar i själva nuet och får det eviga liv, som för sångerna och melodierna vidare från generation till generation till generation. Till det exklusiva fåtal som har lyckats med den bedriften hör Björn Ulvaeus & Benny Andersson. År 2008 – mer än 30 år efter det att många av parets klassiska pärlor första gången hördes med ABBA, fortsatte paret oförtrutet att slå nya och fullständigt makalösa rekord. På skiva, på scen och nu även på film.”

”Basshunters techno-pop är på flera sätt en slags motsvarighet till 50-tals rock’n’roll – särskilt i den talande bemärkelsen att många i den äldre generationen varken kan dechiffrera eller förstå sångtexternas alla smarta metaforer och kryptiska teckensymboler. Men att den 23-årige svenska hitmakaren Jonas Altberg trots det har en stor publik runt om i världen bevisades med eftertryck 2008, då han bland annat lyckades placera sig överst på såväl singel- som albumlistorna i Storbritannien. Ytterligare ett antal Topp 10-placeringar i Österrike, Holland, Schweiz, Tyskland, Polen, Tjeckien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Estland, Lettland, Singapore, Nya Zeeland, Sydafrika och Förenade Arabemiraten, samt i alla våra nordiska grannländer, bidrog till ett exceptionellt stort genomslag på YouTube, där Basshunter totalt står för mer 160 miljoner visningar. Ett odiskutabelt tecken på framgång i tiden.”

”Nästan utan att skapa några rubriker på hemmaplan har September de senaste åren lagt grunden till en fantastisk internationell karriär, med otaliga listframgångar världen över – i såväl USA och Kanada som Storbritannien, Tyskland, Polen, Australien och Japan. Megahiten Cry For You har nu passerat en miljon sålda exemplar och totalt haft mer än 30 miljoner visningar på YouTube.
2008 var året som det framgångsrika teamet med sångerskan Petra Marklund, låtskrivaren och producenten Jonas von der Burg med låtskrivarkollegorna Anoo Bhagavan och Niclas von der Burg samt Michel Petré på det svenska skivbolaget Catchy Tunes definitivt markerade sin position på den internationella scenen.”

”Klarinettisten Martin Fröst nomineras till Svenska Musikexportpriset 2008 för ett konstnärskap som förenar virtuositet och stark scennärvaro med lidelsefull marknadsföring av svenska tonsättare och svensk musik. Martin Fröst är en av Sveriges mest eftersökta instrumentalister internationellt sett, hör till skivbolaget BIS bästsäljande artister och är sedan 2006 konstnärlig ledare för en musikfestival i Mora. Med Martin Fröst som ambassadör placerar sig svensk konstmusik på en större arena, och får ett enastående gensvar från såväl den helt unga publiken som de mer rutinerade konsertbesökarna.”

”Redan 1999 – för tio år sedan – tilldelades Max Martin Regeringens Musikexportpris. Året därpå – 2000 – fick han sedan ta emot priset en andra gång, då som en del av Cheirons legendariska studioteam. År 2008 tillhör Max Martin fortfarande en av de främsta spjutspetsarna på den imponerande talangfulla och oerhört begåvade blågula låtskrivarscen som de senaste decennierna har hållit många av de största världsstjärnornas öron och ögon riktade mot Sverige. Under det gångna året har geniet Max Martins oemotståndligt starka melodier och låtar hörts på skiva med bland andra Britney Spears, Pink, Kate Perry, Sugababes och Cyndi Lauper.”

Även Robert von Bahr erhöll en smickrande motivering av juryn:

”Robert von Bahr har sedan han grundade skivbolaget BIS 1973 med lidelse och stort kunnande verkat för att ge svenska musiker och tonsättare en plattform för sin musik. Världsledande svenska artister som Christian Lindberg, Martin Fröst, Sharon Bézaly, Svenska Kammarorkestern, Dan Laurin med flera musiker och ensembler har fått odla sitt konstnärskap och växa med uppgiften, och utgör i dag en självklar del av varumärket BIS. Dessutom förknippas BIS med en rad utländska namn med internationell lyskraft, samtliga representerade med produktioner vilka präglas av stor originalitet och högsta tänkbara ljudkvalitet.
Varumärket BIS har prisbelönats i en rad olika sammanhang, senast Label of the Year 2008. BIS har tack vare Robert von Bahr kommit att bli en betydelsefull marknadsförare av svensk musik och svenska artister, inspelade på högsta tänkbara nivå. BIS skivor – i dagsläget ca 1500 titlar, av vilka von Bahr själv medverkat som producent vid 434 – sålde internationellt sett ca 500 000 skivor under år 2008, distribueras i 46 länder på 5 kontinenter och finns dessutom att ladda ner på de flesta större sajter. Totalt har BIS sedan starten sålt ca 12 miljoner skivor.”

Regeringens Musikexportpris instiftades för tio år sedan (1998) på initiativ av dåvarande handelsministern Leif Pagrotsky. Juryn anno 2008 har följande medlemmar:

Michael Treschow (ordförande)
Fredrik Wetterqvist (UD)
Wera Körner (Rikskonserter)
Sofia Nyblom (musikjournalist för bl.a. Svenska Dagbladet)
Maria Engström (KK-stiftelsen)
Anders Hjelmtorp (ExMS)
Nutta Hultman (SMFF)
Thomas Stenmo (IFPI)
Claes Olson (Musikindustrin)

Bland tidigare vinnare av Regeringens Musikexportpris finns välkända svenska namn såsom The Cardigans, årets nominerade Max Martin, Cheiron Productions, Björn Ulvaeus och Benny Andersson, Roxette, The Hives, Esbjörn Svensson Trio, Anne Sofie von Otter och In Flames.

...