Finntroll

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 23rd, 2013

Finntroll räknas som ett av de absolut största banden i sin genre i dag, en genre som blandar folkmusik och hårdrock / metal / black metal, och som dessutom påstås vara uppfunnen av just Finntroll.

Finntrolls texter är dessutom mestadels på svenska, då det enligt grundaren Katla, som är finlandssvensk, är ett mer trolskt språk.

Finntroll har inte spelat på svensk mark sen 2010 och är ett av de absolut mest önskade banden till Sabaton Open Air – Rockstad: Falun 2014.

Festivalen 2014 blir den 7:e i ordningen och går av stapeln 14-16/8 2014. Festivalen etablerades 2008 och började som en 1-dagsfestival inomhus, men har sedan dess växt till att bli en framgångsrik 3-dagars utomhusfestival.


Festivalen drivs delvis av medlemmar ur gruppen Sabaton.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 22nd, 2013

Det finns folkmusik och det finns hårdrock, eller metal om man så vill. Sedan finns det band som tar av dessa båda stilar och gör till sin egen. Finska Finntroll är ett sådant band.
Bandet är ofta krediterade med att ha skapat just folkmetal. Hur det nu än ligger till med detta faktum så tillhör de helt klart det absoluta toppskiktet inom genren.
Finntroll bildades i Helsinfors 1997 och två år senare landade debutalbumet ”Midnattens Widunder” på skivdiskarna. Bandet turnerade hårt redan från begynnelsen och hittade snabbt sin publik, först i hemlandet, sedan över större delen av världen.
Efter att medlemmar kommit och gått, har bandet nu sedan 2006 haft samma sättning och har hunnit med att släppa sex studioalster, varav det senaste ”Blodsvept” kom tidigare i år. Senast Finntroll gästade Sverige, hösten 2012, ägde det rum på en Finlandsbåt, under Sweden Rocks flagg. Passande forum kanske, men bandet har inte stått på en svensk scen sedan 2010 års upplaga av Metaltown. Ett besök på egen hand har stått högt på bandets agenda och nu kommer det alltså att bli av.
Till våren besöker de Sverige för fyra gig. Finntroll är ett visuellt band som bör och ska, upplevas live.

I samarbete med Access Rock.

Datum:
19/2 Stockholm Klubben
20/2 Malmö KB
21/2 Göteborg Trädgårn
22/2 Huskvarna Folkets Park

Finntrolls Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 11th, 2012

Det finska folkmetallbandet Finntroll har gått in i Sonic Pump Studios i Helsinki för att påbörja inspelningen av sitt sjätte studioalbum. Uppföljaren till 2010 års “Nifelvind” väntas släppas genom Century Media Records i slutet av mars 2013.

Finntroll har turnerat intensivt under sin framgångsrika internationella karriär med besök i såväl Europa och Nordamerika som Syd- och Centralamerika.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 3rd, 2009

metaltown-2010

Biljetterna till till vinterns Europaturné försvann på bara några timmar. Konserterna på både Globen och Malmö Arena i februari är totalt utsålda. Rammstein är utan tvekan större än någonsin!

Vi kan idag bekräfta att de tyska giganterna i juni intar Metaltown för sommarens enda konsert på svensk mark. Garanterat en av landets mäktigaste festivalbokningarna 2010!

Förra året slog Metaltown alla möjliga rekord när 22 000 besökare från hela Skandinavien invaderade metalhuvudstaden Göteborg och vad som nu är en av Sveriges största festivaler. Efter utökat publikområde sålde biljetterna slut för andra året i rad och två fantastiska dagar på Frihamnspiren följde, med hela 32 band på tre scener.

Utöver Rammstein är nu fantastiska Sabaton, Nile, Finntroll och Cynic som första band klara för den sjätte festivalen i ordningen, som går av stapeln den 18 och 19 juni 2010. Biljetterna släpps nu på måndag den 7 december kl 10.00.

Hemsida:
www.metaltown.se

Rammstein (GER)

Provocerande och chockerande, för all del. Jonas Åkerlunds video till singeln “Pussy” skapade onekligen rubriker. Men framför allt annat är Rammstein musikaliskt banbrytande och en av metalvärldens mest tongivande styrkor sedan mitten av 90-talet. Idag är de ett av världens främsta rockband på toppen av sin karriär! Dessutom en bombastisk livemaskin av absolut största mått. Närmast ett monster på scen, med en show sprängfylld av pyroteknik och frälsande vansinne.

Med nya albumet ”Liebe ist für alle da” har de återigen skapat ett storverk tillsammans med den svenske producenten Jacob Hellner, som varit vid bandets sida sedan begynnelsen.

Sommarens konsert på Metaltown kommer vara stort. Riktigt stort.

www.myspace.com/rammstein

Sabaton (S)

Sabaton har sedan länge varit ett av våra främsta heavy metal-band. Två av deras fyra album har toppat svenska hårdrocklistan, men det är framför allt utomlands deras röster verkligen hörts. Stora turnéer har gjorts, bland annat tillsammans med band som Helloween, Edguy och Dragonforce. Och efter förra skivan ”Art of War” följde spelningar på Europas största festivaler, inklusive Wacken Open Air i Tyskland och Graspop Metal Meeting i Belgien.

Efter 10 år tillsammans har Sabaton nu skrivit kontrakt med världens största metal-skivbolag Nuclear Blast. I vår släpper de ett nytt album, nu med kraften bakom sig att erövra världen.

www.myspace.com/sabaton1

Nile (US)

Amerikanska Nile kan vara det mest nyskapande bandet genren skådat under 00-talet. Brutala, tekniska och med smakfulla orientaliska ingredienser och mysticism som extra krydda. De har kallats dödsmetallens Iron Maiden, vilket torde vara smickrande för de allra flesta.

Förra året besökte de Sverige på sin klubbturné. Nu aktuella med sitt sjätte och fullkomligt briljanta album “Those Whom the Gods Detest”, återvänder de för en spelning på Metaltown.

www.myspace.com/nilecatacombs

Finntroll (FIN)

Från de finska skogarna någon uppkom Finntroll någon gång under 1997 med den originella idén att skapa folkmusikinspirerad metal. Ett par år släppte metalbolaget Spinefarm debutskivan ”Midnattens Widunder”. Andra albumet ”Jaktens Tid” blev en försäljningssuccé i hemlandet och gjorde att bandet även fick det erkännande det förtjänade i övriga Europa och även i USA.

I början av 2006 tog de sig äntligen över Atlanten för sin första USA-turné tillsammans med Sodom. Väl hemma igen började arbetet med konceptskivan ”Ur Jordens Djup” som släpptes för ett par år sedan då de också spelade på Metaltown.

Nu aktuella med det nya albumet “Mot skuggornas värld” som kommer att släppas av skivbolaget Century Media.

www.myspace.com/officialfinntroll

Cynic (US)

Amerikanska Cynic släppte sitt första album “Focus” redan 1993. Med sitt vilda experimenterande hittade de ett unikt sound med sin progressiva och tekniska death metal, influerad av jazz fusion. Något som var banbrytande och ett friskt nytt inslag för en scen där många skrek efter utveckling.

Efter debutalbumet dröjde hela 15 år innan de återvände med en uppföljare. Förra året släpptes äntligen plattan “Traced In Air” och bandet som en gång satt standarden för teknisk metal, visar återigen vad just det innebär.

www.myspace.com/cyniconline

Biljettinfo:
18 – 19 juni 2010
Frihamnen, Göteborg

Biljetterna släpps via www.metaltown.se den 7 december kl. 10.00.

De första 1000 biljetter finns till ett rabatterat pris av 1300 kr inkl. serviceavgift. Därefter ordinarie biljettpris, 1450 kr inkl. serviceavgift.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 3rd, 2009

finntroll

Det finska metalbandet Finntroll, som gjort sig kända som pionjärer när det gäller att blanda nordisk folkmusik med metal, avslöjar nu att deras nya och femte album kommer att bära titeln “Nifelvind” och inte “Mot Skuggornas Värld” som tidigare uppgetts. Plattan kommer att ha olika releasedatum i olika länder och i Sverige så är det den 24 februari 2010 som gäller.

“Nifelvind” spelades in vid Sonic Pump Studios i Helsinki (Helsingfors). Skivomslaget står som vanligt bandets gitarrist Skrymer för. Enligt bandets egen utsago så är det nya albumet Finntrolls mest avancerade och mogna album hittills med inslag från både kraftfull dödsmetall, mörk filmmusik, brutal black metal och svängig 80-talspop. Allt detta åtföljs av det unika Finntroll-soundet, en rad instrument som tidigare aldrig hörts på ett metalalbum och svenska texter om gamla legender och folklore.

“Nifelvind” består av följande låtar:

01. Blodmarsch (intro)
02. Solsagan
03. Den Frusna Munnen
04. Ett Norrskensdåd
05. I Trädens Sång
06. Tiden Utan Tid
07. Galgasång
08. Mot Skuggornas Värld
09. Under Bergets Rot
10. Fornfamnad
11. Dråp

Finntroll inleder en månadslång turné genom Europa den 19 februari i Pratteln i Schweiz. Det är dock bara två spelningar inbokade i Norden nämligen i danska Århus den 22 februari och på Inferno-festivalen i Oslo den 31 mars. Därefter bär det av till Nordamerika för en turné med start i Springfield, Virginia, den 6 april och mål i Texas i början av maj.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 17th, 2009

jarboe

Den ständigt utsålda norska metalfestivalen Inferno firar 10 år när den äger rum i huvudstaden Oslo den 31 mars till 3 april nästa år. De första bokade artisterna presenteras nu och bland dessa finns ett något oortodoxt inslag i form av den experimentella amerikanska sångerskan Jarboe, tidigare känd från Swans. Hon kommer att uppträda tillsammans med ungraren Attila Csihar, numera sångare i det norska black metal-bandet Mayhem som även de uppträder på festivalen.

Jarboe har de senaste åren gästat på skivor från bland andra The Agony Scene och Lustmord och medverkade tidigare i år på det amerikanska dödsmetallbandet Cattle Decapitations nya platta “The Harvest Floor”.

I år spelade bland annat de svenska banden Taetre, Vicious Art och Grand Magus på Inferno-festivalen. Samtliga i nuläget klara band för nästa års upplaga är som följer:

FINNTROLL
JARBOE
MAYHEM
NACHTMYSTIUM
TAAKE
THE KOVENANT

Inferno-festivalen grundades 2001 av Borknagars gitarrist Jens Ryland som ville skapa en festival där norska metalfans kunde samlas för att hylla extrem musik. Varje år runt påsk flyger fans in från England, Sverige, Tyskland, Italien, USA och till och med Indien för att avnjuta extremmetal i den norska huvudstaden. Festivalen har framröstats som en av de tio främsta festivalerna i världen av läsarna av den stora brittiska hårdrockstidningen Terrorizer.

...