Georg Riedel

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2011

riedel-dunger

Georg Riedel har gjort nya tonsättningar till tidigare osjungna Cornelis-texter och han framför dem tillsammans med sin dotter Sarah Riedel och Nicolai Dunger på ett album som släpps den 12 oktober, Cornelis vs Riedel. Med på plattan är en hyllning till pianisten Jan Johansson som ju ingick i Cornelis kompband på sextiotalet. Sången heter ”Tag hit ett Piano” sa Jan Johansson” och den har alltså först nu fått musik av Georg Riedel som spelade mycket med Jan Johansson, inte minst på den klassiska skivan Jazz På Svenska (1964).

Jan Johansson skulle fyllt 80 år den 16 september 2011.

TA HIT ETT PIANO! SA JAN JOHANSSON
Text: Cornelis Vreeswijk / Musik: Georg Riedel

Aldrig mer får vi maken till en sån
musikant som Jan Johansson.
Aldrig mer ska musik klinga mer
som den klang ut ur Jan Johanssons klaver.
När sommaren gångar på Sveriges jord
över myr, över sjö och i syd och i nord
så spelar den på sin grammofon
och den spelar musik av Jan Johansson.
Spelemän fanns ock på 1600-talet
men dom låter sig ej höras.
Detta, sa Jan Johansson, är välan galet?
Något måste genast göras!
Ta hit ett piano! Sa Jan Johansson,
och en nobel kontrabas och så en mikrofon
och skaffa oss en studio nånstans ifrån.
Sen sköter jag musik-urvalet.

Georg Riedel, Sarah Riedel & Nicolai Dunger – Cornelis vs Riedel

Release 2011-10-12
Format: CD+bok
Artikelnr: PGMCD 67
Label: Playground Music

Georg Riedel har tonsatt Cornelis Vreeswijk förut. Cornelis klassiska och grammisvinnande Poem, ballader och lite blues från 1970 öppnar med Riedels melodi Rosenblad, rosenblad. Visan skrevs till ett program i Stockholm parkteaters regi sommaren 1966 som gick under namnet Balladen om ett Rosenblad där Georg Riedel tonsatt den och ytterligare två Cornelis-texter.

Nu presenterar Georg Riedel fjorton nya tonsättningar till ett i princip osjunget material hämtat ur Enskilda sånger, (Skrifter II, Ordfront) som med redaktören Jan-Erik Volds ord ”samlar alla Vreeswijks sångtexter som inte ingår i de centrala LP-skivorna…” Under namnet Cornelis vs Riedel hör vi nu detta unika material framföras av Sarah Riedel och Nicolai Dunger; ett exklusivt möte mellan två sångare som lyfter fram Cornelis texter med en lätthet och sinnlighet som ger orden en ny och angelägen lyster.

Med på skivan finns tonsättaren själv och ett band bestående av några av Sveriges mest framstående jazzmusiker: pianisten Jonas Östholm, Emil Strandberg – trumpet, Fredrik Ljungkvist – tenorsaxofon/klarinetter och Per-Åke Holmlander – tuba. Den efterlängtade CD-releasen sker 12/10 2011 – och förhandslyssning av materialet skvallrar om en nyfunnen Cornelis i samspel med Riedels karakteristiska melodier och arrangemang. För att knyta ihop säcken finns Rosenblad, Rosenblad med i materialet liksom En visa om ett rosenblad, båda med rötterna i den där sommaren för ganska exakt fyrtiofem år sedan.

Allt inspelat i Svenska Grammofonstudion av Oskar Lindberg och mixat av Janne Hansson i Atlantisstudion. Producent: Göran Petersson.

Denna utgåva är en skivbok, med hårda pärmar och 44 sidor text och bild, inklusive en liten essä av journalisten och författaren Klas Gustafsson.

Turnédatum (flera spelningar tillkommer):
14/10 Stenhammarsalen, Göteborg [SE]
17/10 Södra Teatern, Stockholm [SE]

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 22nd, 2011

Folkmusikgruppen Face The Bear, kompositören Georg Riedel med dottern Sara och metallbandet M.A.N. som spelar kvartstonsinstrument är exempel på artister vars skivor nu får stöd. Kulturrådet fördelar vid årets första ansökningsomgång drygt 3,8 miljoner kronor i produktions- och marknadsstöd till 61 produktioner på 49 olika skivbolag.

Andra exempel på bidragsmottagare är forskaren och jojkaren Krister Stoor, storbandet Tolvan Big Band och nutida konstmusikgruppen Curious Chamber Players. Kulturrådet prioriterar också ett par hip-hop produktioner, det gäller artisterna Prop Dylan och Ison & Fille.

Vid denna första ansökningsomgång fördelar Kulturrådet 3,8 miljoner av årets totala fonogramstöd på 7,8 miljoner kronor.

Syftet med stödet är att främja ett allsidigt utbud av konstnärligt och kulturpolitiskt värdefulla fonogram. Kulturrådet strävar efter mångsidighet vad gäller verk, artister och upphovsmän. Utgångspunkter för bedömningen av ansökningarna har varit konstnärlig kvalitet och producentens behov av stöd.

Hela listan på beviljade bidrag finns på www.kulturradet.se/beviljadebidrag.

...