Kristinehamn

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 21st, 2013

Foto: Tina Korhonen

Bluesdrottningen Erja Lyytinen har gjort sig känd som en musiker som övervinner genrens klichéer samtidigt som hon har klackarna djupt rotade i Mississippideltats lera. Nu kommer hon med sitt femte solo-album ”Forbidden fruit” .

Jag tycker om musik som är personlig, säger Erja Lyytinen. Mitt mål var att göra en skiva som är ärlig, vacker och sorglig på samma gång. Jag hoppas att den som lyssnar ska bli stärkt av musiken och jag tror att många kan känna igen sig i texterna.

Erja skriver det mesta av sitt material själv, men på två spår på plattan har hon tagit hjälp av välrenommerade musikern och låtskrivaren Alan Darby, känd från sina samarbeten med Bonnie Raitt, Bonnie Tyler, Eric Clapton och Paul McCartney.

– Alan kom till en av mina spelningar i London och föreslog efter det ett samarbete, berättar Erja. Han är också slide-gitarrist och vi delade musiksmak så samarbetet kändes väldigt enkelt och naturligt.

I hemlandet Finland vet de flesta vem Erja är, och sedan hon medverkade i landets version av ”Dancing with stars” har hon blivit än mer välkänd.

Det är bara roligt, särskilt eftersom intresset faktiskt har varit fokuserat på mitt jobb. Att jag är gitarrist och bluesmusiker är tack och lov mer intressant än mitt privatliv tydligen. Och så har jag fått en ny hobby och har fortsatt att ta danslektioner när jag är hemma.

Erja lanserar albumet med en 50-spelningar lång europaturné som når festivaler i Falkenberg och Kristinehamn till sommaren. Erja har länge varit mycket aktiv på svenska scener, och fler datum är att vänta. Med sitt flitiga turnerande och den där magiska kombinationen av skicklighet, känsla, talang och utstrålning fängslar hon sin publik över hela Europa.

Visst kan jag spela annan musik. Men bluesen är så stark inom mig att den bryter igenom allt annat, säger Erja.

www.erjalyytinen.com

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 2nd, 2010

memfis-2010

Det progressiva metalbandet Memfis från Kristinehamn har äntligen löst de juridiska problemen med sitt forna skivbolag Dental Records och planerar att släppa ett nytt album inom en snar framtid genom ett annat bolag. Stockholmska Dental Records släppte 2006 gruppens debutalbum “The Wind-Up” vilken nådde plats 20 på den svenska albumlistan.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 5th, 2010

rise-against

Rise Against har valt att ge en speciell extraspelning på Sticky Fingers den 16 juni, kvällen innan de intar West Coast Riots största scen. En liten, intim, magisk och extremt svettig klubbspelning som kommer gå till historieböckerna.

Ur spillrorna av 88 Fingers Louie reste sig vad som skulle bli det senaste decenniets viktigaste hardcoreband. Från Chicago, uppväxta på Minor Threat och en stark alternativ övertygelse.

De fann sitt första hem hos Fat Wreck Chords och släppte albumdebuten “The Unraveling” 2001. Sedan dess har de nått större framgångar än någon av sina likasinnade. “Siren Song of the Counter Culture” från 2004 och “The Sufferer & the Witness” från 2006 har båda sålt guld i USA. Senaste skivan “Appeal To Reason” trängde sig rakt in på den amerikanske försäljningslistans tredjeplats. Och i Sverige har de nyligen lyckats med konststycket att sälja guld av singeln ”Hero of War”.

I Sverige har vi endast haft möjlighet att se Rise Against två gånger tidigare – på Trädgår’n i Göteborg och Arenan i Stockholm. Ett par helt fantastiska spelningar, med ett vansinnigt publiktryck och de mest hängivna beundrare man kan tänka sig. Trots lokalernas väl tilltagna storlek har de varit långt ifrån tillräckliga. Därför känns det självklart att i sommar välkomna Rise Against till Sticky Fingers och därpå West Coast Riots största scen.

Support denna kväll är inga mindre än Misconduct; Kristinehamnssönerna som med sin melodiska punkrock och sitt idoga turnerande under 15 år blivit en pelare i punksverige.

KONSERTDATUM
16 juni – Göteborg, Sticky Fingers
17 juni – Göteborg, / West Coast Riot

Närmare information om Rise Againsts spelning i Göteborg

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 20th, 2010

Den tidigare gitarristen i Kristinehamns-bandet Burst, Jonas Rydberg, har rekryterats som basist i Faster Katt från Göteborg. Gruppen har nyligen avslutat inspelningen av fyra nya låtar, däribland en engelskspråkig cover av Mikael Wiehes klassiker “Flickan och kråkan”.

Bland övriga bandmedlemmar finns basisten Mattias Engström som även han har ett förflutet i ett Kristinehamns-band nämligen det melodiska dödsmetallbandet Memfis vilka släppte sitt debutalbum “The Wind-Up” 2006 genom svenska Dental Records.

Hemsida:
www.myspace.com/fasterkatt

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 3rd, 2009

burst

Som vi tidigare rapporterat så beslutade Kristinehamns-bandet Burst sig för att lägga av till hösten. De kommer dock att ge en sista avskedskonsert på Sticky Fingers i Göteborg fredagen den 18 december då de kommer att gästas av en rad kända musiker från trakten. Bandet kommer även att ge bort sitt utsålda minialbum “In Coveting Ways” i dörren till de första 100 besökarna. Hela konserten kommer även att filmas för ett möjligt DVD-släpp.

Avskedskonserten kommer att bestå av två delar. Den första består av bandets sista album, “Lazarus Bird”, som kommer att spelas i sin helhet från början till slut vilket innebär att de framför låtarna “Momentum” och “City Cloaked” live för första gången någonsin. Efter en kortare paus kommer de därefter att spela utvalda låtar från sitt tidigare material.

Burst har bjudit in ett gäng gäster som kommer att förgylla kvällen ytterligare. Bland dessa finns Elias Holmlid från Dragonland, Ulf Eriksson från The Great Deceiver och The Breeding samt bandets långvariga producent Fredrik Reinedahl. Flera andra möjliga gäster är på tal men kan inte avslöjas i nuläget.

Konsertdatum:
18 dec – Sticky Fingers, Göteborg

Ytterligare information om spelningen samt biljetter hittar du här.

Det progressiva metalcorebandet Burst bildades 1993 i värmländska Kristinehamn och har spelats flitigt på bland annat ZTV under 2000-talet. De släppte sitt sista album, “Lazarus Bird”, i september 2008 via amerikanska Relapse Records. Albumet spelades in i Studio Bohussound i Kungälv som tidigare haft besök av bland andra Status Quo och ABBA. De vann ett pris för bästa rock / metal vid P3 Guld-galan 2006 och var nominerade även 2009. Bandet beslutade sig under sommaren 2009 för att lägga av till hösten efter sin första och sista turné i Nordamerika tillsammans med franska Gojira (som även turnerade som förband till Metallica) och amerikanska Zoroaster.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Jul 26th, 2009

burst

Det progressiva metalcorebandet Burst från Kristinehamn kommer att lägga ner sin verksamhet i höst eftersom de enligt egen utsago har förlorat motivationen och energin som krävs för att fortsätta spela i ett så pass ambitiöst band.

Innan bandets medlemmar går skilda vägar kommer de att spela på festivalen No Budget i Larissa, Grekland, och genomföra sin första och sista USA-turné under september och oktober tillsammans med franska Gojira (som även kommer agera förband till Metallica) och amerikanska Zoroaster. Det är möjligt att det blir en avskedsspelning i Sverige efter hemkomsten från Nordamerika.

Burst bildades 1993 i värmländska Kristinehamn och har spelats flitigt på bland annat ZTV de senaste åren. De släppte sitt sista album, “Lazarus Bird”, i september förra året via amerikanska Relapse Records. Albumet spelades in i Studio Bohussound i Kungälv som tidigare haft besök av bland andra Status Quo och ABBA.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 7th, 2009

De svenska punkrockarna Misconduct från Kristinehamn förbereder en Europaturné mellan 20:e och 28:e mars. De senaste fem-sex åren har bandet turnerat i både Europa och Nordamerika tillsammans med band som Sick Of It All, Shelter, AFI, Anti Flag och många andra. Misconduct släppte nyligen ett nytt minialbum vid namn “Raise Your Voices” genom det svenska skivbolaget Side By Side Records vilket är helt gratis att ladda ner via bandets hemsida.

misconduct

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 25th, 2008

Kristinehamns egna hardcorestorheter Burst kommer att ge sig ut på en turné i Europa i februari och mars 2009. Bandet, som släppte sin femte fullängdare “Lazarus Bird” via amerikanska Relapse Records i september i år, slår då följe med tyska The Ocean, Kanadas Bison B.C. och finska uppkomlingarna Medeia.

Turnén har tagit lång tid att planera och den presenteras av Visions Magazine, Fuze och Slam Magazine. Spelningar i Skandinavien planeras för närvarande. Ytterligare detaljer om turnén hittar ni på Tartarean Desire.

Burst

Burst

...