Markus Krunegård

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 14th, 2013

2012 släppte Markus Krunegård sitt senaste album ”Mänsklig Värme” – ett album som hyllades vitt och brett. Nu har han återigen klivit in i studion. I takt med att snön smälter och sommarens intåg kommer prinsen av Peking att ljuda från radion.

Lovorden har de senaste åren haglat över denne nutida popikon och nu kliar det i fingrarna på honom. Krunegård är återigen i sin kreativa fas och sitter nu i studion för att ta fram ett till stycke musikhistoria. Under någon gång av första delen av året kommer Markus att släppa vad som kan vara det bästa han någonsin gett ifrån sig.

Inte nog med det. Idag blev även officiellt att Krunegård kommer att öppna 2014-års upplaga av Bråvalla. Det blir alltså hemorten som blir först med att lyssna på Krunegård nya platta.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 12th, 2013

Efter metal/hardcore och svenska soloess är det dags för bandsläppsveckans tredje dag: I dag presenterar vi sex rock/indie-akter till Bråvallafestivalen. Det handlar om Kings of Leon, Mando Diao, The Hives, Passenger, Belle & Sebastian och Markus Krunegård.

Som ett av 2000-talets mest produktiva rockband har amerikanska Kings of Leon hunnit släppa sex studioalbum sedan 2003-års debut “Youth & Young Manhood”. Det Kings of Leon hade byggt upp under bandets tre första skivor exploderade då albumet “Only by the Night”, med hitsinglarna “Use Somebody” och”Sex on Fire”, släpptes 2008.

Sedan Kings of Leon tog steget till att bli ett av världens största rockband har de haft en konstant formtopp – 2010 släpptes “Come Around Sundown” och under hösten kom den senaste skivan “Mechanical Bull”, som både toppat albumlistor och blivit Grammynominerad.

Nu tar Kings of Leon med sig sin fantastiska katalog och sitt sköna livedriv till Norrköping och Bråvallafestivalen.

De övriga akterna i dagens släpp är: Mando Diao, The Hives (enda Sverigespelningen under 2014), Passenger, Belle & Sebastian samt Markus Krunegård, som kommer att få inleda hela festivalen nästa år!

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 14th, 2013

Markus Krunegård, Nina Ramsby, Irma Schultz, Anders Wendin, César Vidal och Andreas Grega är några av de artister som medverkar på den unika gatuskivan Våran Drömmars Stad i samarbete med rotlösa musiker, textförfattare och konstnärer.

2011 släpptes den första gatuskivan i Malmö med artister som Peps Persson, Manu Chao, Promoe och Timbuktu och såldes i över 3000 exemplar på fyra veckor runt om i Skåne och Småland. Nu har projektet tagits upp till Stockholm för att hjälpa människor som lever på stadens gator till en bättre tillvaro. Skivan kommer ut i maj och köps av försäljarna för 20 kronor som sedan säljer den vidare på gatan på samma sätt som en gatutidning till allmänheten för 80 kronor.

Vi vill försöka hjälpa människor som lever i utanförskap till ett bättre liv men det är också viktigt att se förbi den stereotypa bilden av en hemlös. Därför har vi valt att använda begreppet rotlös istället för hemlös, säger Lina Johansson, projektkoordinator.

När César Vidal, mest känd som sångare i bandet Ceasar’s Palace, blev tillfrågad att tonsätta och bearbeta en text skriven av gatans språkrör broder Elias Markewärn behövde han inte fundera länge.

Jag tycker att det är spännande och kul att jobba på det här sättet och göra musik till någon annans texter. Utmaningen är att bli nöjd själv och självklart vill man att de som har skrivit texten också ska kunna identifiera sig med musiken, säger César Vidal.

För César Vidal är det viktigt att allmänheten inte bara köper denna skiva för att stödja de rotlösa utan för att produkten är bra.

Med producenterna Christoffer Roth och Klas Åhlunds hjälp kommer skivan att sammanfogas till en ljudbild av Stockholm men skivan kommer också att innehålla en samling konstverk och fotografier från etablerade och rotlösa konstnärer.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 3rd, 2012

markus-krunegard-mansklig-varme

Med unisont hyllade skivan Mänsklig värme i ryggen är det med glädje som vi idag kan presentera Markus Krunegård till sommarens Hultsfredsfestival. Superlativen från musikkritikerna har haglat över Krunegård under våren, och föga förvånande klättrade albumet direkt upp på försäljningslistans 1:a plats.
Vi är extra stolta då vi tidigare fått besked om att Krunegårds turné startar efter våra datum och därmed inte varit tillgänglig för oss att boka,
nu tidigarelägger han starten för sommarens konserter och lägger premiären hos oss i Hultsfred.

Markus Krunegård /S/
Med Laakso, Hets och Serenades på meritlistan skulle det vara enkelt för vem som helst att luta sig tillbaka och med en rättfärdig belåtenhet anse sig vara nöjd,
men sådan är inte Markus Krunegård. Det är samarbeten hit och gästinhopp dit, han verkar hantera musik på samma vis som en hyperaktiv vetenskapsman möter problemställningar, texter och idéer tumlar runt inombords honom och måste till varje pris bearbetas till en färdig låt.
Så här i efterhand kan vi konstatera att solokarriärens rivstart 2008 med Markusevangeliet är ett av de starkaste svenskspråkiga debutalbumen sedan
Jakob Hellmans …och stora havet, och då har Krunegård dessutom följt upp med ytterligare tre fantastiska skivor.
Som textförfattare tar han ut svängarna utan att förfalla till enkelt effektsökeri, det är ärligt och väldigt nära- när Markus öppnar upp och visar sin rädsla för att inte
räcka till som förälder på Hemma börjar nästa dag, så stannar varje mamma och pappa upp och tänker på sina barn.
Att lyckas med något så hedervärt förtjänas att lyftas fram, det kan vara första gången sedan Olle Adolphson sjöng om Det gåtfulla folket.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 6th, 2012

markus-krunegard-mansklig-varme

Den 28 mars släpptes Markus Krunegårds senaste album Mänsklig Värme på Stranded/Universal. Albumet gick idag rakt in som etta på svenska albumlistan före Madonna och Bruce Springsteen. Detta blir den första av Krunegårds album som når listans förstaplats.

När albumet släpptes möttes det med lysande recensioner:

Markus Krunegård gör inga fel. Inte ett enda. Hans fjärde album är briljan från början till slut. Alla världens priser borde regna som spön över Markus Krunegård.SVD

En explosion av svulstig pop om allt som spelar någon rollGaffa

Markus Krunegård besöker imorgon, lördag den 7 april, Nyhetsmorgon i TV4.

I sommar kommer Krunegård turnera i Sverige med stopp på bland annat Peace and Love och Putte i Parken.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 21st, 2012

Foto: Markus Palmqvist

Foto: Markus Palmqvist

Markus Krunegårds nya album “Mänsklig Värme” släpps på Stranded Rekords / Universal Music nästa onsdag den 28 mars. Producent är Markus Krunegård och medproducent Lars Skoglund (Laakso, Lykke Li m fl). Så här säger Markus själv om albumet och musiken:

“Detta är en till skiva om verkligheten med mig i centrum. Min verklighet i musik o på rim kan man säga.

Jag har tittat mycket på Ringvägen:

En o en i varsin frostig bil på väg till jobbet, en tom nattbuss, barnskrik

03:00, fulla grannen Gustav som kommer hem, dom släcker aldrig i fönstren mittemot, speglingen av mig själv i 3-glasfönstret, plogbilen dammar av pudersnön, nån man kände skyndar förbi bland höstlöven, nån röker inomhus, en röd Ferrari jagar förbi i sommarnatten.

Jag har tittat mkt på TV:

Carema, Syrien, alla mot alla, en för en.

Därför, förutom att jag gillar den bara sådär och för att det är vad allt handlar om, tycker jag att den passar, titeln, ”Mänsklig värme”.

Lite om musiken:

‘Jag är slarvig o nöjer mig när jag ser konturerna av det färdiga’ med det sagt ville jag motbevisa mig själv. Så den här gången har jag förberett mig o gett mig dom bästa förutsättningarna att kunna producera ett självklart album. Förra gången var det 2 skivor, 26 låtar o bråttom i min ensamhet.

Nu valde jag 10 låtar efter mycket möda, tog sällskap av vänner med god smak i en fin studio o gav mig själv tid. Jag tycker det hörs.

Det är liksom första gången en teckning av mig inte är fullkladdad av utsmetad blyerts.

Tack för ordet.

Mvh MK

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 9th, 2011

dollykollotMed knappt tre veckor kvar till festivalstart ansluter nu fler artister till sommarens upplaga av Peace & Love.
I släppet märks bland annat Jag är min egen Dolly Parton med bland annat Nina Persson, det alternativa rock/metalbandet Sick Puppies från Australien, Krunegårds nya projekt Serenades, Sahara Hotnights och den hyllade lokala hip hop-akten Prop Dylan.

Vi har ju redan bokat Bob Dylan så Prop Dylan känns också mer än rätt i år. Och att hylla Dolly genom Jag är min egen Dolly Parton blir även det en skön blandning, säger presschef Ronny Mattsson.

De 10 nya akterna:
Jag är min egen Dolly Parton
Sick Puppies (AU)
Serenades
Sahara Hotnights
Supersci
jj
Prop Dylan
Giana Factory (DK)
Marigold
Cavanaugh

Ibland finns det artister som sätter större prägel på ens musikaliska karriär än andra. En sådan artist är Dolly Parton. Det är just därför som Nina Persson, Helena Josefsson, Lotta Wenglén, Gudrún Hauksdóttir, Cecilia Nordlund och Vindla String Quartet har slagit sig samman. För alla i bandet har Dolly varit en står inspirationskälla och detta är en värdig hyllning som går under namnet Jag är min egen Dolly Parton.

De australiensiska alternativrockarna Sick Puppies bildades 1997 och har tre album i ryggen. De senaste släpptes 2009 men har nått Europa först i år. De spelar en kraftfull och energisk musik och blandar post grunge med såväl alternativ rock – som metal. De är helt enkelt ett band att hålla ögonen på inom rockgenren.

Vad händer när de två popsnörena Adam Olenius från Shout Out Louds och Markus Krunegård blickar mot den amerikanska västkusten och testar på soligt melankolisk stämsång av 70-talsmodell? Enligt oss uppstår magi och det är just därför vi har bokat duon Serenades till Peace & Love. I slutet av sommaren kommer debutalbumet men fram till dess får vi njuta av ep:n “Birds” och den fantastiska spelningen på Peace & Love 2011.

Tre gånger har de varit här, och vi älskar det här bandet så mycket så självklart blir det en fjärde gång. Tjejerna från Robertsfors har under flera år visat hur riktigt välspelad rock ska låta och nu är de aktuella med det hyllade självbetitlade albumet. När Sahara Hotnights ställer sig på en scen så vet de som varit med förr att det handlar om en rejäl show.

Det Sundsvallsbaserade hiphopbandet Supersci har ena foten i den amerikanska östkusthiphopen från 90-talet och den andra i svensk jazz- och folktradition.
Supersci är med sitt jazziga sound, en av de mest ansedda svenska hiphopakterna just nu och vi är oerhört glada att de besöker oss igen. Senaste gången var nämligen 2008 då de bjöd på en fantastisk spelning med galna upptåg och skönt sväng.

Jj släppte sitt debutalbum 2009 och albumet blev hyllat av både svenska och internationella kritiker och utsågs det året till Best New Music av Pitchfork Media. Självklart gav de sig ut på en USA-turné tillsammans med det brittiska bandet The xx som därefter följdes av en kortare Europaturné. Just nu är gruppen mest aktuell med detn mixtape man släppte på självaste julafton 2010. “Kills” heter samlingen och var det hetaste musikbloggarna i början av 2011.

Sverige kändes för litet och då är det dags att utvidga. Prop Dylan, eller Per Norén som han egentligen heter, riktar blickarna mot USA. Hip hop-artisten från Borlänge har nämligen börjat jobba med amerikanska producenter och management. Proppen har dessutom just kommit hem från staterna där han arbetat med DJ Premier som även jobbat med bland annat Christina Aguilera och Jay-Z.

När vissa av oss på Peace & Love var i Austin, på Roky Erickson’s Ice Cream Social, blev vi glada. Där såg vi nämligen ett riktigt bra band vid namn Giana Factory, tre danska tjejer, som lirar riktigt skön musik i stil med Bat for Lashes och Ladytron. Vi bokade på stört dem till sommarens festival i Borlänge och nu är de äntligen här. 2010 kom debutalbumet och efter det har Giana Factory gjort sig ett namn både hemma i Danmark och på den internationella arenan.

För dig som älskar attitydstark, bitterljuv och hoppfull elektronisk pop med influenser från det härliga 70-talet så är Marigold ditt förlovade land! Marigold har ett unikt sound som kryddas med snygga elektroniska element och samplingar som skapar en röd tråd genom musiken.
Du som var uppmärksam förra året kunde uppleva dessa herrar på festivalen redan då, nu är de här igen med oerhört starkt låtmaterial och en hajpad debutskiva i bagaget.

Cavanaugh bildades som låtskrivarprojekt 2005 och har sedan dess successivt utvecklats till ett band. En fyra man stark sättning som spelar “powerpop” eller som det stereotypt brukar heta: “en blandning mellan rock och pop”. Cavanaugh kommer från Borlänge och medlemmarna har spelat tillsamman i olika konstellationer sedan mitten av 90-talet.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 19th, 2011

sapmi-v16

Markus Krunegård och Inga Juuso. Några av Sveriges just nu mest hyllade artister från topplistorna möter samiska artister i världsklass för ett helt unikt möte. Under tre dagar ska två artister göra en ny låt i den övergivna och mycket speciella fjällbyn Vassijavri som för några veckor står som värd för Sveriges kanske just nu hetaste musikstudio. Det blir inte helt friktionsfria möten men också mycket skratt på resan mot deras nya gemensamma låt – om de nu lyckas skapa den tillsammans…

SVT2 torsdag 21 april 2011 kl 21.30

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 11th, 2011

veronica-maggio-jag-kommer

Idag kommer Veronica Maggios nya singel ”Jag Kommer” att släppas. Igår kunde du höra den på P3 för första gången. Nu kommer den upp på iTunes. Jag tror du kommer att gilla den.

Singeln ”Jag Kommer” är skriven och producerad av Christian Walz och är första smakprovet från Veronica Maggios tredje album, “Satan i Gatan” som kommer under våren. Titeln på albumet har det i munnen gjutna namnet ”Satan i Gatan”. Albumet är skrivet och producerat av Veronica Maggio och Christian Walz. Medverkar som låtskrivare gör även Markus Krunegård.

Den kommande skivan är någon sorts sammanfattning av ett par ganska så underliga år. En magisk utekväll, en rastlös hemmakväll, en havererad kärleksaffär, en förlorad vän, en fest, en stad, en kväll för 30 år sedan och ännu mera kärlek som gått snett, säger Veronica.

Lyssna på Jag Kommer med Veronica Maggio här »

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 13th, 2010

redone

Den åttonde årgången av Musikförläggarnas Pris har precis avrundats under Berns kristallkronor.
Galan inleddes traditionsenligt med en trerätters festlunch för de 400 speciellt inbjudna gästerna. Därefter tog prisutdelningen vid, galant ledd av konferencier Ola Håkansson och bisittare Martin Ingeström, varvat med artistuppträdanden på scen.

Under klang och jubel delades det ut vackra och tungt vägande priser (glasglob designad av glaskonstnär Bertil Vallien) till tio stycken upphovsmän- och kvinnor, som berikat Sverige och världen med sitt musikskapande under det gångna året.

Årets stora vinnare var utan tvekan Nadir ”RedOne” Khayat, som till stående ovationer kammade hem vinsterna för Årets Kompositör och Årets Låt och dessutom vann för Årets Mest Spelade Låt (Lady Gagas Bad Romance). ”RedOne” – som rest in från Los Angeles för att närvara vid galan – tog emot sina priser från, i nämnd ordning, Joey Tempest, Linda Sundblad och Gry Forssell. Tempest medverkade via länk från turnén i Sydamerika och ”RedOne” själv berättade den härliga historien om deras första möte. Europe var en gång ”RedOnes” stora idoler och en bidragande orsak till att han bestämde sig för att flytta till Sverige och jobba med musik.

Årets Hederspris delades i år ut till Per Gessle. Låtskrivaren Gessle, med fyra USA-ettor, 60 miljoner sålda skivor och en lika lång som framgångsrik karriär, var förstås på plats och tog emot priset av mannen som en gång fastnade för en demo från ett okänt popband från Halmstad; Kjell Andersson, A&R på skivbolaget EMI.

Efter flera tuffa juryomröstningar med samma jämna resultat fick priset för Årets Textförfattare denna gång delas av två; Oskar Linnros och Markus Krunegård. Dubbelt upp att göra med tunga priser för prisutdelaren Petter.

Priset för Årets Konstmusikpris – kammarmusik tilldelades kompositören och musikern Svante Henryson. Hans Sonat för soloviolin är specialskriven för violinisten Cecilia Zilliacus, som påpassligt delade ut priset till Henryson.

Årets Internationella framgång delades ut till låtskrivarduon Martin ”Max Martin” Sandberg & Johan ”Shellback” Schuster, för deras världsomspännande låtframgångar med bl.a. Pink, Britney Spears och Adam Lambert. Priset togs emot av ”Shellback” och delades ut av Lisa Miskovsky.

Årets Konstmusikpris – stor ensemble/opera tilldelades Victoria Borisova-Ollas, för hennes Golden Dances of Pharaohs för klarinett (specialskrivet till klarinettisten Martin Fröst) och orkester och priset delades ut av Helena Wessman, VD och konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker AB.

Till Årets Nykomling korades Anna von Hausswolff, som medverkade via länk direkt från sin pågående turné.

Priset delades ut av Ebbot från The Soundtrack of Our Lives.

Några mycket uppskattade inslag under galan var förstås de artister som gjorde exklusiva uppträdanden. Inledde gjorde violinisten Cecilia Zilliacus, som tillsammans med gitarristen Mats Bergström framförde ett stycke av Astor Piazzolla. Därefter fick vi stifta bekantskap med den nytända stjärnan Sebastian Wijk, som framförde ett akustiskt nummer. Galan avslutades av Oskar Linnros med band, som trots väntande flyg till gig i Visby tog sig tid att bjuda på några låtar.

SMFF delade även i år ut stipendium på 25000 kronor vardera till vinnarna i konstmusikkategorierna samt till Årets Nykomling.

Vinnare av Musikförläggarnas Pris 2010

Årets Kompositör
– Nadir ”RedOne” Khayat
(Sony/ATV Music Publishing Scandinavia)

Årets Textförfattare
– Oskar Linnros och Markus Krunegård
(Universal Music Publishing och Peermusic)

Årets Konstmusikpris – stor ensemble/opera
– Victoria Borisova-Ollas
Golden Dances of Pharaohs, för klarinett och orkester (Universal Edition/Unischott Scandinavia)

Årets Konstmusikpris – kammarmusik
– Svante Henryson
Sonat för Soloviolin (Manus)

Årets Internationella framgång
– Martin ”Max Martin” Sandberg & Johan ”Shellback” Schuster
(Maratone/Kobalt Music Scandinavia)

Årets Låt
– ”Bad Romance” – Nadir ”RedOne” Khayat
(Sony/ATV Music Publishing Scandinavia )

Årets Nykomling
– Anna von Hausswolff
(Manus)

Årets Mest Spelade Låt
– ”Bad Romance” – Nadir ”RedOne” Khayat
(Sony/ATV Music Publishing Scandinavia)

Årets Hederspris
– Per Gessle

...