Mayhem

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 5th, 2012

marduk-2012

När den svenska sångaren Per ”Dead” Ohlin från de norska black metal-pionjärerna Mayhem begick självmord i april 1991 så spreds snabbt uppgifter om att bandets grundare Euronymous – som upptäckte kroppen – ska ha tillverkat halsband med delar utav skallen.

Euronymous ska även ha tagit flera foton av den döda kroppen och skickat en av dessa till ägaren av Warmaster Records i Colombia som använde bilden som skivomslag till bootleg-albumet ”Dawn Of The Black Hearts” vilket släpptes 1995.

När hårdrocksmagasinet Loudwire nyligen intervjuade det internationellt välkända Norrköpings-bandet Marduks ledare, gitarrist och låtskrivare Morgan Steinmeyer Håkansson så bekräftade han uppgiften om att han äger en del av Deads skalle såväl som fragment från kulan som dödade honom och en mindre del av hjärnan.

Morgan berättar i intervjun att Mayhem på den tiden levde under ganska knappa ekonomiska förhållanden tillsammans i ett hus. De hade inte ens telefon. Marduks gitarrist firade nyårsafton 1991 tillsammans med Dead hemma i Sverige. Efter att han återvänt till Norge så skickade han ett brev innan någon berättade för Morgan att han tagit livet av sig.

Morgan skrev därpå ett brev till Mayhem. Euronymous bekräftade att han skjutit sig själv och skickade en del av skallen tillsammans med två kulfragment och en bit av hjärnan. Dessa förvarar han numera på en säker plats. Euronymous ska ha skickat liknande presenter till ett fåtal av Deads forna vänner.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 18th, 2012

Det framgångsrika norska lågprisflygbolaget Norwegian har sedan tidigare låtit kändisar som Greta Garbo och André Bjerke pryda stjärtfenorna på sina flygplan. Nu har de anordnat en tävling för att hitta nya ansikten till sin växande flotta. I Oslo har den sedan många år avlidne black metal-musikern Øystein ”Euronymous” Aarseth fått flest röster.

Aarseth var 1984 med och grundade det internationellt välkända och ännu aktiva black metal-bandet Mayhem. När den svenske sångaren Per ”Dead” Ohlin tog livet av sig medelst skjutvapen 1991 så ska han enligt egen utsago istället för att ha ringt polisen ha köpt en kamera, tagit bilder av liket och sparat benfragment för att göra smycken.

Två år senare blev Aarseth knivmördad utav Varg Vikernes från black metal-bandet Burzum. Vikernes dömdes till 21 års fängelse, släpptes 2009 och lever numera tillsammans med sin franska fru och en son på en liten gård på den norska landsbygden.

Källa: SvD

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 18th, 2011

mayhem-2010

I en intervju med den anrika brittiska musiktidningen Terrorizer berättar de norska black metal-pionjärerna Mayhem att de nyligen smugglade in riktiga mänskliga kvarlevor som en del av deras scenshow på festivalen Hellfest i Clisson i västra Frankrike där bland andra svenska In Flames, The Haunted och Dark Tranquillity uppträdde.

”Allt på scen var mänskliga kvarlevor – skallar och ben. Det gjordes av spirituella skäl, inte för att skapa rubriker. Att stå och sjunga från dödens altare inför 8000 människor på Hellfest var extremt och viktigt såväl artistiskt som för mig personligen – känslan är helt enkelt obeskrivlig”, säger bandets ungerske sångare Attila Csihar.

Mayhem gick nyligen skilda vägar med sin franske gitarrist Silmaeth (ex-Vorkreist) och ersatte honom med landsmannen Teloch, tidigare känd från de norska black metal-banden Nidingr, God Seed och Ov Hell.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 20th, 2011

Det norska extremmetalbandet Nunfuckritual, där bland annat svensken Andreas Johnson från Tyrant och The Black ingår, har skrivit på för ryska Debemur Morti Productions. Gruppen färdigställer just nu sitt debutalbum.

Bland medlemmarna i Nunfuckritual finns utöver Andreas Johnson bland andra Teloch, känd från black metal-pionjärerna Mayhem, såväl som amerikanen Dan Lilker, känd från band som Sverige-aktuella Anthrax, S.O.D. och Nuclear Assault.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 12th, 2011

judas-priest

Den 17-18 juni äger återigen metalfestivalen Copenhell rum i den danska huvudstaden. Detta år gästas Köpenhamn av bland andra Judas Priest, Korn, Mayhem, Deicide, Morbid Angel samt svenska Opeth. Copenhell är den första stora utomhusfestivalen för metal i Danmark och precis som förra året äger årets festival rum på Refshaleøen nära centrala Köpenhamn.

Samtliga i nuläget klara band är som följer:
JUDAS PRIEST
KORN
OPETH
MORBID ANGEL
MAYHEM
KYUSS LIVES!
DEICIDE
GWAR
ANVIL
ALL THAT REMAINS
DOCTOR MIDNIGHT & THE MERCY CULT
PROTEST THE HERO
BAPTIZED IN BLOOD
KVELERTAK
ROLO TOMASI
THE BURNING

Priset ligger på 595 DKK. Camping finns i nära anslutning till platsen och man kan köpa ett tältpaket för två personer för 895 DKK vilket inkluderar ett tält, två sexpack och frukost för både lördag och söndag.

copenhell-2011-poster

COPENHELL – Artists 2011 from Live Nation Denmark on Vimeo.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 26th, 2010

mayhem-2010

Den norska black metal-scenens pionjärer framför alla andra släppte sin, och hela scenens första studioskiva 1987 – ”Deathcrush”. Mayhem, på den tiden centrerade kring grundaren och gitarristen Euronymous, blev skandalomsusade för exempelvis en scenshow med bland annat spetsade grishuvuden och för sångaren Deads självmord 1991. Bandets andra, om något ännu mer historiska platta ”De Mysteriis Dom Sathanas” släpptes postumt 1994 – efter att Euronymous mördats av mannen som spelade bas på skivan, Burzums Count Grishnackh. Men därmed slutade inte historien om tidernas kanske främsta stilbildare inom primitiv, nattsvart och total musikalisk ondska. Trummisen Hellhammer, originalbasisten Necrobutcher och nye gitarristen Blasphemer blåste nytt liv i Mayhem, och 2004 återvände även ”De Mysteriis”-sångaren Attila Csihar till bandet. Efter Mayhems femte studioplatta ”Ordo Ad Chao” (2007) valde Blasphemer att tacka för sig, men inte heller detta innebar slutet för bandet. Hellhammer, Necrobutcher och Attila turnerar numera förstärkta med den dödliga gitarrduon Morfeus och Silmaeth, och det är med denna uppställning som Mayhem nu långt om länge ska SRF-debutera. Gläds black metal-älskare – er väntan är över!

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 17th, 2009

jarboe

Den ständigt utsålda norska metalfestivalen Inferno firar 10 år när den äger rum i huvudstaden Oslo den 31 mars till 3 april nästa år. De första bokade artisterna presenteras nu och bland dessa finns ett något oortodoxt inslag i form av den experimentella amerikanska sångerskan Jarboe, tidigare känd från Swans. Hon kommer att uppträda tillsammans med ungraren Attila Csihar, numera sångare i det norska black metal-bandet Mayhem som även de uppträder på festivalen.

Jarboe har de senaste åren gästat på skivor från bland andra The Agony Scene och Lustmord och medverkade tidigare i år på det amerikanska dödsmetallbandet Cattle Decapitations nya platta ”The Harvest Floor”.

I år spelade bland annat de svenska banden Taetre, Vicious Art och Grand Magus på Inferno-festivalen. Samtliga i nuläget klara band för nästa års upplaga är som följer:

FINNTROLL
JARBOE
MAYHEM
NACHTMYSTIUM
TAAKE
THE KOVENANT

Inferno-festivalen grundades 2001 av Borknagars gitarrist Jens Ryland som ville skapa en festival där norska metalfans kunde samlas för att hylla extrem musik. Varje år runt påsk flyger fans in från England, Sverige, Tyskland, Italien, USA och till och med Indien för att avnjuta extremmetal i den norska huvudstaden. Festivalen har framröstats som en av de tio främsta festivalerna i världen av läsarna av den stora brittiska hårdrockstidningen Terrorizer.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 16th, 2009

mayhem-2009

Medlemmar från det kontroversiella norska black metal-bandet Mayhem har arresterats i Holland efter att ha orsakat skador för flera tusen Euro på sitt hotellrum. Gruppen spelade på söndagskvällen på Hall of Fame i Tilburg och hade bokat hotellrum för natten på Hotel Central. På måndag morgon anlände en anställd till hotellet och möttes av kaos och förstörelse. Växter hade slängts på gatan, speglar, ett handfat och gardiner i badrummet hade förstörts. Sängarna och tv-apparaten var även de trasiga och på väggarna fanns ett antal fläckar.

Hotellet uppskattar skadorna till åtminstone 5000 Euro och de misstänkta hålls i ett lokalt häkte och kommer inte att släppas förrän hotellet har ersatts för reparationskostnaderna.

Mayhem kommer i slutet av månaden till Sverige för tre spelningar tillsammans med dödsmetallbanden Aeon från Östersund och Godphobia från Stockholm. Innan dess ges tre konserter i Finland tillsammans med de finska black metal-banden Behexen och Cavus.

Datum:
20 nov – Nosturi, Helsinki
21 nov – Klubi, Turku
22 nov – Klubi, Tampere
25 nov – Musikens hus, Göteborg
27 nov – Klubben, Stockholm
28 nov – Gamla Tingshuset, Östersund

Ytterligare information om de svenska spelningarna samt biljetter hittar du här.

...