Popadelica

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 15th, 2013

Hon kommer till oss som skjuten ur en kanon. De första trevande försöken som låtskrivare under sent 2011 har nu resulterat i en karriär likt en komet. Omdömen som “Sveriges Adele”, “Sveriges nästa soulstjärna” och “En av Sveriges mäktigaste kvinnor 2013” staplas på varandra. Det är såklart välförtjänta lovord. 21-åriga Miriam Bryant har en stor röst med djup soulbotten, men rör sig musikaliskt på modernare stigar än de som redan trampats upp av retroakter som Amy Winehouse och Duffy. Senaste singeln “Push Play” har lika mycket näven-i-vädret-refräng som sval jazzklubbselegans.

Hon har redan fått proffstyckarna att spetsa sina öron och förutspå en lysande framtid. Vi tycker såklart att även du ska lyssna. I slutet av mars släpper hon sitt debutalbum och 4:e maj står Miriam Bryant på scen i Huskvarna Folkets Park.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 8th, 2013

90-talets swindie-våg födde band som kent, Broder Daniel, bob hund och The Cardigans. Men i trakterna kring Jönköping fanns det ytterligare ett band som var minst lika viktiga. The Motorhomes hade under några år ett enormt inflytande på det lokala musiklivet. Vi vågar påstå att efterföljare som The Mary Onettes, Du Pacque, Blackstrap och I’m from Barcelona alla någon gång haft ett gott öga åt The Motorhomes oklanderliga pophantverk.

Även nationellt hade The Motorhomes framgångar. Radiohits med låtar som “The Man” och “Into the Night”, vars video numer måste räknas som en svensk musikvideoklassiker. Men 2004 läggs bandet ner, bara några dagar innan P3 Popstad genomförs i Jönköping. En utmärkelse som de utan tvekan själva var högst delaktiga till.

Någonstans känner vi att The Motorhomes den gången inte fick skörda det de sått. Popadelica är därför otroligt stolta över att nu kunna presentera, för första gången på tio år, en exklusiv livespelning med The Motorhomes i Huskvarna Folkets Park. En chans att se ett av Jönköpings bästa band genom tiderna. En chans ni inte bör missa!

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2013

Foto: Daniela Trujillo

Det är dags för ett kärt återseende. När Movits! spelade på Popadelica 2009 fick de den gamla folkparken att vibrera med sin äppelknyckarjazz. Det vill vi uppleva igen. Sen senast har de hunnit slå i USA, peta ner Snoop Dogg och Kanye West från hip-hop-listans förstplats och ta en springnota i Venice Beach. Och med nya starka singeln “Röksignaler” och ett nytt album runt hörnet känns de dessutom stekhett högaktuella.

Johan Jivin, Mördar-Anders och One-Take blanda sin helt egen cocktail av elegant crooner-swing, dundrande hip-hop och texter på svenska. Tidlöst och modernt på samma gång. Men alltid med ett patenterat sväng som är omöjligt att värja sig mot. Fader Movitz hade varit stolt!

Popadelica 2013 äger rum den 4 maj på Huskvarna Folkets Park vid Jönköping.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 25th, 2013

Allt började med en trummis som kunde spela som en trummaskin. Har man det blir riktningen egentligen ganska självklar. MF/MB/ har ett maskinellt sväng och larmiga hangargitarrer som just nu står helt oöverträffade. I en recension läste vi ordet atombombsindie (Nöjesguiden). En beskrivning så klockren att vi inte kan låta bli att låna den. För precis så är det. MF/MB/ slår hårdare än kluvna atomkärnor. Utan att för en sekund tappa greppet om varken melodier eller refränger. Med sin nyligen utkomna andraplatta, “Collossus”, slår de som namnet antyder hårdare än någonsin.

Vi tycker att MF/MB/ plockar upp stafettpinnen från Silverbullit. Den där krautrockiga och stilfulla stafettpinnen som ingen riktigt vågat närma sig. Och visst kräver det sitt band. Men MF/MB/ är just precis det bandet.

Popadelica 2013 äger rum den 4 maj på Huskvarna Folkets Park vid Jönköping.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 21st, 2013

Vi kan nog tala om ett svenskt electropop-under vid det här laget. Stärkta med The Knife och Robyn i ryggen har de blågula electro-akterna aldrig stått starkare. För två år sedan spelade genrekollegorna Niki & The Dove på Popadelica. Nu far de på segertåg över världen. Vi ser ingen anledning till att detsamma inte kommer ske för Kate Boy.

Men Kate Boy är inte enbart en i mängden av svenska maskinorkestrar. Australiensiska sångerskan Kate Akhurst har en säregen prägel som reser sig högt över det vardagliga. Och med en palett av ljud från 70- och 80-talets elektroniska pionjärer blandat med ett organiskt sväng visar redan debutsingeln “Northern Lights” deras självklara plats på musikkartan 2013.

Popadelica 2013 äger rum den 4 maj på Huskvarna Folkets Park vid Jönköping.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 18th, 2013

Debutsingeln “Unseen Footage from a Forthcoming Funeral” är 21-åriga Nicole Sabounés programförklaring. En repetitiv och rå urladdning med tydliga referenser till det tidiga 80-talets postpunk och orkestrar som Joy Division och Siouxsie and the Banshees. Med David Bowie och Patti Smiths vakande andar svävandes i bakgrunden. Även Sverige egen Bowie, Ola Salo, har gett sin välsignelse.

Vi har länge saknat någon som gör den här prylen, och framförallt någon som gör det med den rätta nerven. När även singel nummer två, “Conquer or Suffer”, (direkt in på P3:s spellista denna veckan) visade sig vara briljant hade vi inget annat val än att boka Nicole till årets festival. “Antingen är du en del av det här, eller så är du ingen!”

Klara artister
ICONA POP
ANSIKTET
PANDA DA PANDA
LORENTZ & SAKARIAS
TEAM ME (No)
F.O.O.L.
DISCOTEKA YUGOSTYLE
SIBILLE ATTAR
NICOLE SABOUNÉ
fler artister tillkommer inom kort.

Popadelica äger rum den 4 maj på Folkets Park i Huskvarna.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 13th, 2013

Att Sibille Attar blivit nominerad till årets nykomling på årets grammisgala känns egentligen rätt märkligt. Med bakgrund i band som Speedmarket Avenue och [ingenting] samt medverkan på skivor med bla. Bear Quartet och Camera Obscura har hon redan ett imponerande cv. Men det är ändå först nu som vi får en ordentlig fullängdsdebut med albumet “Sleepyhead” (release imorgon, redan hyllat i Sonic, betyg 8/10).

Attar har liknats vid storheter som Patti Smith, Kate Bush och Björk. Men i de finsnickrade popmelodierna ryms även en swindie-ådra som förvaltar och utvecklar det Håkan Hellström och The Concretes redan lärt oss älska. Uppriktighet och ärlighet som räddar liv. En liten röd corvette som skapar riktigt stor popmusik.

Popadelica 2013 äger rum på Huskvarna Folkets Park den 4 maj.

Klara artister
ICONA POP
ANSIKTET
PANDA DA PANDA
LORENTZ & SAKARIAS
TEAM ME (No)
F.O.O.L.
DISCOTEKA YUGOSTYLE
SIBILLE ATTAR

Fler artister tillkommer inom kort.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 28th, 2013

Panda Da Pandas musik träffar likt en machete i bröstkorgen. Thibo Girardon är vilden från skogen som med sin blandning av euforisk gör-det-själv-electronica och hjärtskärande popmelodier redan fångat en hängiven beundrarskara. På ljuvaste Ystad-skånska ger han en självsäker röst åt alla stadslantisar med klubbdrömmar. Är du det minsta svag för Familjen, Den Svenska Björnstammen eller Maskinen får du inte missa det här.

Panda Da Panda har även gjort sig ett namn genom sina vilda och energifyllda liveframträdanden. Precis det där som vi tycker är så viktigt. Dansa Bonne dansa!

Klara artister
ICONA POP
LORENTZ & SAKARIAS
TEAM ME (No)
F.O.O.L.
DISCOTEKA YUGOSTYLE
PANDA DA PANDA
fler artister tillkommer inom kort

Popadelica äger rum den 4 maj på Folkets Park i Huskvarna.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 21st, 2012

Discoteka Yugostyle står till ert discoförfogande. Detta till en början odöpta kollektiv bildades redan 2003 med sikte på att göra dansen vildare, natten längre och festen mer storslagen. Med över 300 spelningar i bagaget är det lätt att tänka sig de målen uppnådda. Men tiomannabandet från söder hittar ständigt en ny nivå av eufori.

Inspirerade av traditionell musik från före detta Jugoslavien kombinerar de brass med elektronik. Blåsinstrumenten möter trummaskiner och synthar. Kitsch och svart magi möter moderna visuals. Resultatet är glimrande gypsydisco som borde tilltala fans av allt ifrån Slagsmålsklubben till Gogol Bordello.

De beskriver sig själva som den ultimata festmaskinen. Vi ser det som en utmaning!

Klara artister Popadelica i Huskvarna 4 maj 2013:
Icona Pop
Lorentz & Sakarias
Team Me (No)
F.O.O.L.
Discoteka Yugostyle

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 17th, 2012

Boka mer hip-hop säger ni. Vi söker bot och bättring hos Lorentz & Sakarias. Brödraparet från Södermalm som redan med debuten “Vi mot världen” började ploga upp sin egen promenadstig i sommarsnön längs med Hornsgatan. Då samplades synthfarbröderna i Adolphson & Falk och eurodisco-dängan “Ecuador”. På nya albumet “Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser starkast” backas de upp av bland andra Newkid, jj och Duvchi. Utan att skämmas för sig blandar de rap med popinfluenser och kylig electro. Sveriges kritikerkår står med mössan i hand för att få hylla bröderna och det talas om den svenska hip-hopens svar på Håkan Hellströms “Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Med de orden förstår ni säkert att Lorentz & Sakarias är självskrivna för Popadelica 2013.

Klara artister Popadelica på Folkets park i Huskvarna 4 maj 2013:
Icona Pop
Lorentz & Sakarias
Team Me (No)
F.O.O.L.

...