Haim kommer till Sverige

Av Redaktionen
Okt 4th, 2013
0 Kommentarer
412 Views

När Jay-Z gick och signade Haim till Roc Nation management tänkte han nog inte så mycket på att han hade signat en veritabel uppslagsbok över allt som var härligt med 80- och tidigt 90-tal (innan allt blev depprock). Jay-Z hörde gissningsvis otvunget modern pop och registrerade den starkaste gravitationen den här sidan Jupiter. De som är gamla nog hörde 80-talshjältar som Simply Red, Kate Bush, Shakespeare’s Sister, Cindy Lauper och Fleetwood Mac ihoprullade till en trio med solen i håret och framgången glittrande i glajjorna.

Paradoxalt nog låter få grupper mer 2013 (och 2014) än Haim. Enbart ett år efter debutsingeln kom hypade fullisen ”Days are gone” och lät oss förstå att 80-talets radiorock och 90-talets R’n’B-rytmer utan tvekan har stora skulder att utkräva. Men är det något de tre soldränkta syrrorna satt fingret på så är det nutiden. Popmusik som görs rätt 2013 är inte ängslig eller genrebunden, och med örat mot samtiden har Haim förstått att mycket av pophistoriens guld grävdes upp i årtiondet där palmer vajade i TV och frisyrerna var stora. ”Days are gone” låter genuint ärlig och okomplicerad – trots de skyhöga förväntningarna och bandets benägenhet att evighetspilla med detaljer, hör vi något som är luftigt och oforcerat. Mycket är melodiernas förtjänst.

Under året har ungefär hela världen fattat vad det här handlar om. Haim har plöjt amerikanska turnéer och europeiska festivaler, gjort sig kända för lekfulla konserter och stenhårt roliga intervjuer. Är det något som lyfter oss genom vintern -13 och -14 är det pop född av personlighet, tidig MTV-rock och halvapart 80-talsdisco. Om du vet vad som är bra för dig slutar du slösa tid på att övertygas och ger dig hän. Och ni som såg det på Way Out West vet redan vad vi pratar om.

Ses den 15 februari på Berns. 2014 ser redan nu ut att bli ett riktigt bra år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *