Record Store Day 2013

Av Redaktionen
Mar 19th, 2013
0 Kommentarer
339 Views

40 skivaffärer runt om i Sverige deltar i det internationella evenemanget Record Store Day, som inleddes 2008 när Metallica gjorde ett liveframträdande i en skivaffär i San Francisco. Syftet är att sätta fokus på den unika bredd och det djup – i både kunskap och sortiment – som finns hos alla entusiastiska skivhandlare runt om i landet. Och naturligtvis att fira kärleken till musiken.

I år sker Record Store Day lördagen den 20 april. Dagen samlar fans, artister och tusentals skivbutiker runt om i världen. Artister som stöttat Record Store Day med framträdanden och specialutgåvor är bland andra Slayer, Tom Waits, Bob Dylan och Leonard Cohen.

I Sverige deltar 40 independentbutiker runt om i landet. Utvalda produkter och specialutgåvor kommer att säljas till specialpriser under hela veckan, och på lördagen sker livespelningar och skivsigneringar med artister som Peter LeMarc, Olle Ljungström, Stiko Per Larsson, Tandem Sky och Gnucci.

Record Store Day Sverige har vuxit sedan starten och nu är det en hel del artister som valt att släppa sina nya album under just den dagen, berättar Lars Ryen på The Beat Goes On, en av initiativtagarna till Record Store Day Sverige.

De många begränsade och numrerade produkter som bara finns tillgängliga den här dagen lockar många samlare till butikerna. Men vi försöker öppna upp ögonen på en ny kundkrets och få dem att besöka oss på Record Store Day Sverige – kanske upptäcka ny musik och nya artister – och sen komma tillbaka, säger Christer Björsson, på Record Hunter, en av initiativtagarna till Record Store Day Sverige.

En ny sorts skivbutiker – ”mer av ett vardagsrum”
Under de senaste tjugo åren har vi sett hur många skivbutiker har fått lägga ner, framför allt på grund av den växande digitala musikkonsumtionen. Men 2007* hände något – den stadigt sjunkande vinylförsäljningskurvan började peka uppåt igen. 2011 nådde den något högre än år 2000, bland annat tack vare att intresset för specialboxar och utgåvor som endast säljs i begränsad upplaga har ökat.

Ett bra exempel är den specialbox och specialutgåva av en 10”-vinylsamling som gavs ut i samband med 20-årsjubiléet av Nirvanas ”Nevermind”. Både boxen och vinylsamlingen togs fram speciellt för Record Store Day 2011. Det resulterade i att albumet klättrade på listorna igen, nådde topp tio-placering i 24 länder och de olika formaten som gavs ut i samband med jubileet hade t o m 2011 sålts i fler än 800 000 enheter.

Skivaffären har fått en delvis ny roll, mer diversifierad. Den är mer av ett vardagsrum för de verkligt intresserade. Och med ökat vinylfokus även ett nystartat värde för majors och inte minst majorartister, säger författaren och musikjournalisten Lars Nylin.

Record Store Day Sverige arrangeras i samarbete med Border Music, EMI Music, Playground Music, Sony Music, Universal Music och Warner Music.

www.recordstoreday.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *