The Gaslight Anthem och Gogol Bordello till West Coast Riot

Av Redaktionen
Mar 16th, 2011
0 Kommentarer
406 Views

west-coast-riot-2011

Den 16 juni är Skandinaviens största punkfestival tillbaka! Förra sommaren var West Coast Riots tredje i ordningen och fick 13.800 punkälskare att vallfärda till Göteborg. Vi kan idag stolt presentera årets första bandsläpp, med en fantastisk blandning av legendariska punkpionjärer och en ny generations fanbärare.

Sommaren 2008 dök West Coast Riot upp som ny svensk punkfestival i Göteborg. Under de tre somrarna som hunnit passera har vi sett exklusiva bokningar och redan legendariska spelningar med artister som NOFX, Social Distortion, The Specials och Jello Biafra. Festivalen blev snabbt Skandinaviens största i sitt slag och besöktes förra sommaren av mer än 13.000 punkälskare.

Klara artister:
The Gaslight Anthem
Gogol Bordello
Sum 41
Bad Brains
All Time Low
Kvelertak
The Dwarves
Hårda Tider
Twopointeight

Idag den 16 mars kl 10.00 släpptes 1.000 biljetter till rabatterat pris via www.westcoastriot.se.

Nytt för i år är att festivalen flyttar med Metaltown till nytt område beläget i anslutning till “Göteborg Galopp” på Hisingen i Göteborg.

The Gaslight Anthem
Bara tre år har gått sedan The Gaslight Anthems hyllade album ”The ’59 Sound” såg dagens ljus. En platta som innebar bandets stora genombrott. Ett segertåg över världen följde, med spelningar på de allra fetaste festivalerna som Coachella, Glastonbury, Hurricane och så förstås: West Coast Riot.

Lika länga som bandet funnits har paralleller dragits till Bruce Springsteen, och en gemensam nämnare är förstås New Jersey. Att kärleken till varandra är besvarad råder de inga tvivel om; bossen har till och med gästat bandet på scen. Punkådran hos The Gaslight Anthem är dock monumental. Själva har de sagt att de inte skulle existerat om det inte vore för The Replacements.

Senaste albumet “American Slang” släpptes förra året och producerades av Ted Hutt, känd som för sina samarbeten med såväl Flogging Molly och Dropkick Murphys. En ny världsturné tog The Gaslight Anthem till Sverige i oktober för tre utsålda spelningar.

Gogol Bordello
Man måste ha upplevt en spelning med Gogol Bordello för att förstå vad det verkligen handlar om. Galenskap på hög nivå, kaos och maxad energi. En något uttjatade liknelse, men ack så träffande är beskrivningen om gruppen som ett slagsmål mellan The Clash och Pogues. Efter första spelningarna i New York i slutet av 90-talet hade Gogol Bordello lyckats med bedriften att bli portade på såväl CBGB som Mercury Lounge och Bowery Ballroom.

Ingen mindre än Steve Albini producerade albumet ”Gypsy Punks: Underdog World Strike” från 2005 som blev genombrottet för de utvandrade östeuropeiska punkarna. Sedan dess har Gogol Bordello hunnit med några oförglömliga Sverigebesök.

Förra året släpptes bandets femte album “Trans-Continental Hustle”. Denna gången med demonproducenten Rick Rubin bakom spakarna.

Sum 41
10 år har hunnit passera sedan kanadensiska Sum 41 släppte debutalbumet “All Killer, No Filler”, som över en natt tog sig in i så gott som allas medvetanden. Skivan nådde platinanivå i såväl Kanada som USA och England, och sålde hela tre miljoner exemplar världen över. Det följande året levde de på vägarna och blev erbjudna turnéer med både The Offspring och Blink 182.

Ytterligare tre egna plattor har släppts sedan dess och genom åren har de hunnit samarbetat med alltifrån Pennywise till Tommy Lee. Tillsammans med Iggy Pop gjorde också grymma “Little Know It All” på hans album “Skull Ring” från 2003.

Efter förra årets Warped-turné genom Nordamerika tog de sig även till Europa som huvudakt på Eastpak Antidote Tour. Nu är de äntligen aktuella med sitt första album på över fyra år, “Screaming Bloody Murder”, och återvänder i sommar till vår kontinent för spelning på West Coast Riot.

Bad Brains
Sex Pistols, Black Flag, Clash, Ramones och så har vi Bad Brains. Helt enkelt ett av de mest inflytelserika punkbanden genom tiderna, fortfarande är aktiva och vansinnigt bra.

Bildade i Washington D.C. i början av 80-talet kom de att bli en av hardcorens största pionjärer. Deras spelningar blev legendariska, skivsläppen rariteter och Bad Brains skapade sig ett helt otroligt undergroundrykte.

Efter några EP:s släpptes det Rick Ocasek-producerade albumet “Rock for Light” 1983. Tre år senare följde de upp med den nu legendariska plattan “I Against I”. Ett mästerverk i sig och definitivt en av hardcoremusikens allra viktigaste stunder.

Med sångaren och agitatorn H.R. tillbaka i bandet, kommer i sommar Bad Brains till Sverige för en spelning på West Coast Riot!

All Time Low
De möttes på High School i Baltimore och började tillsammans spela Green Day- och Blink 182-covers. All Time Low var snart ett faktum och innan de ens tagit studenten hade de hunnit släppa sitt första album och fått skivkontrakt med Hopeless Records.

2009 släpptes plattan “Nothing Personal” som gick rakt in på den amerikanska försäljningslistans fjärdeplats. Samma år gav de sig ut på vägarna tillsammans med Fall Out Boy. Och som om inte det vore tillräckligt, intog bandet också den största scenen på Warped-turnén, bredvid bland annat NOFX och Bad Religion.

Förra året gick All Time Low åter in i studion för att påbörja arbetet med en ny skiva. Med det tunga skivbolaget Interscope i ryggen är de nu redo att presentera albumet “Dirty Work”.

Kvelertak
Stavangers Kvelertak har med sin ruskigt briljanta kombination av hardcore, punkrock och hederlig norsk black metal-tradition fullkomligt fångat oss stående med gapande munnar. Vi fattar inte vad som hände, bara att vi älskar Kvelertak gränslöst.
Det självbetitlade debutalbumet som släpptes förra året producerades av ingen mindre än Converges Kurt Ballou. Så smutsig och hård rock n roll egentligen bara kan bli i teorin.

Saknar ni Turbonegro? Upplev Kvelertak!

The Dwarves
Med Blag Dahlia i spetsen gjorde de sig under mitten av 80-talet kända som Chicagos stökigaste punkband. Obscena och djärva spelningar gjorde att de sällan varade mycket mer än några minuter innan de var tvungna att avbrytas. Ibland regelrätta slagsmål med publiken, där till och med polisen kunde hamna i kläm. The Dwarves saknade helt och hållet gränser.

Musikaliskt rörde de sig från garagerock till punk och hardcore, alltid med kontroversiella texter. 1990 kom albumet “Blood Guts & Pussy” som var deras första av tre fantastiska punkalster, släppta med bara något års mellanrum, på skivbolaget Sub Pop.

Ett band som alltid hyllas och hålls högt av många namnkunniga kollegor. För några år sen gästades de av medlemmar från bland annat Offspring, Vandals och Queens of the Stone Age på skivan “The Dwarves Must Die”.

Hårda Tider
Hårda Tider har tillsammans med band som Sista Sekunden under de senaste åren förvandlat Malmö till Sveriges mest bubblande punkhamn. Eller Crime City som de själva döpt om staden till.

Ett minst sagt intensivt liveband som i höstas släppte sin första fullängdare, “Gatan Kallar”. Missa för allt i världen inte Hårda Tider på West Coast Riot i sommar!

Twopointeight
Twopointeight släppte sin självbetitlade albumdebut våren 2005 och spenderade de följande åren på turnéer med flera väletablerade band i både Europa och USA. Därefter en välbehövlig paus, några djupa andetag och drog sedan sakta igång igen. Medvetet, men aldrig tryggt eller tillrättalagt.

2011 släpper de “Twopointeight II” på Brooklyn-baserade etiketten I Scream Records.

Festivalinfo:
West Coast Riot 2011
Göteborg Galopp, 16 juni

Biljettinfo:
Idag den 16 mars släpptes 1.000 biljetter till det rabatterade priset 650 kr inkl. serviceavg. Därefter ordinarie pris 750 kr.

En kombinationsbiljett för Metaltown och West Coast Riot släpps till specialpriset 2.050 kr. För de som redan köpt biljett till Metaltown ges möjligheten att köpa en tilläggsbiljett för motsvarande pris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *